Аналітика

ЗМІ: Ердоган перетворив політичну систему Туреччини у вищу президентську владу

ЭрдоганОглядач турецької газети Явуз Селім Деміраг 10 травня виступив на телевізійному шоу. Після цього його побили бейсбольними битами. Відомий своєю критикою на адресу влади Демираг підходив до свого будинку в Анкару, коли почув за спиною крики «Бий його, убийте його!».

Зловмисники втекли в автомобілі. Демирг був госпіталізований зі зламаним носом і черепно-мозковою травмою. Це те, що сталося з коли-то динамічною демократією в Туреччині, яка тепер скотилася до бойових груп і страху, пише Washington Post.

Ердоган перетворив політичну систему Туреччини у вищу президентську владу, і після невдалої спроби державного перевороту в липні 2016 року він почав нещадну кампанію, щоб змусити критиків замовкнути.

31 березня його партія Справедливості і розвитку програла вибори Стамбула і Анкари. Поразка засмутило Ердогана, який був мером Стамбула в 1990-х роках; місто залишається його політичною базою. Незабаром після цього вища виборча рада, піддавшись тиску правлячої партії, скасувала підсумки і закликала до проведення повторних виборів мера Стамбула 23 червня. Опозиційна республіканська Народна я партія, засудила цей крок, заявивши, що її перемога на виборах була вкрадена.

Журналіст Демираг пише для газети Yenicag, яка критикує уряд і підтримує одну з опозиційних партій. Таких голосів у Туреччині мало в наші дні. Ердоган провів чистку турецького суспільства, покаравши своїх передбачуваних ворогів. Він закрив 189 ЗМІ і ув’язнив близько 319 журналістів. Туреччина посіла 157-е місце з 180 країн у рейтингу свободи преси » Репортерів без кордонів» за 2019 рік. В цілому 96 885 осіб були заарештовані, 6 021 вчений звільнені, 4 463 суддів і прокурорів позбулися постів.

За цифрами стоїть система примусу і тиску. Побиття Демірага було явно попередженням іншим журналістам мовчати.

Такі теми, як спроба перевороту, конфлікт з курдами і сімейне багатство Ердогана, заборонені президентом. Тепер він, очевидно, додав вибори мера в список табу, сподіваючись змусити людей замовкнути. Вкрадені вибори стали основним джерелом напруженості у Туреччині, і проти цього виступають авторитетні особистості, що змушує Ердогана нервувати на тлі погіршення економіки.

Лідер НРП Кемаль Кілічдароглу відвідав пана Демірага в лікарні. «Як можна побити журналіста з наміром вбити тільки тому, що він брав участь у програмі, висловив свою думку або когось критикував?», — сказав згодом Кілічдароглу. «Куди йде Туреччина?»

Відповідь повинна бути дана прямо: розширюється диктатура Ергогана веде Туреччину до глухого кута. Тепер бейсбольні біти і ударні команди визначають цей шлях.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net