Світ

ЗМІ: Ізраїль не буде занадто розчарований, якщо Туреччину виженуть з програми F-35

Ізраїль не буде дуже розчарований, якщо Вашингтон припинить постачання винищувачів-невидимок F-35 в Туреччину, оскільки скасування угод з турецькими оборонними компаніями може створити вакуум для ізраїльських компаній, пише «Гаарец».

Виконуючий обов’язки міністра оборони США Патрік Shanahan минулого тижня заявив, що участь Туреччини у програмі F-35 закінчиться 31 липня, якщо Анкара не відмовиться від покупки російських систем оборони С-400.

У квітні Сполучені Штати заморозили спільну виробничу програму F-35 з Туреччиною, яка виробляє 6-7 відсотків деталей для винищувачів. Туреччина зацікавлена в покупці 100 реактивних винищувачів, вартість яких, згідно з повідомленнями, становить близько 9 мільярдів доларів відповідно до поточних цін.

Ізраїль публічно не коментував криза між Вашингтоном і Анкарою, але можна обережно стверджувати, що Ізраїль не буде дуже розчарований, якщо американці припинять доставку F-35 в Туреччину, пише газета.

Згідно з угодою між Ізраїлем і Туреччиною, в Туреччині мусив бути створений центр технічного обслуговування двигунів F-35, який буде використовуватися військово-повітряними силами регіону. Якщо турецькі компанії позбавлятися контрактів, це створить вакуум, який зможуть заповнити ізраїльські компанії, такі як Israel Aerospace Industries.

«У Пентагон і міністерство оборони Ізраїлю були розіслані рекламні оголошення про можливості зібрати пакет пропозицій про нові угоди з ізраїльськими військовими компаніями», — йдеться в повідомленні ізраїльської газети.

Офіційні особи Туреччини неодноразово заявляли, що Анкара не відступить від угоди з Москвою з придбання С-400. Анкара також ще не відповіла на лист, відправлений Шанаханом, але міністр оборони Туреччини в середу заявив, що цей лист суперечить духу альянсу НАТО, додавши, що Туреччина готує відповідний відповідь.