Світ

ЗМІ: Китай може ускладнити доступ США до ринку рідкоземельних металів

Китай може використовувати стратегічно важливі рідкоземельні метали, затребувані у високотехнологічних галузях, в якості козиря в розростається торгової війни з США, передає ТАСС з посиланням на South China Morning Post.

Видання звернуло увагу на факт відвідування головою КНР Сі Цзіньпіном підприємства JL Mag Rare-Earth в східній провінції Цзянсі — об’єкта виробництва рідкоземельних металів. Китайського лідера в поїздці супроводжував віце-прем’єр Держради Лю Хе, який очолював китайську делегацію на торгових переговорах з Вашингтоном.

На думку експертів, візит посилає сигнал про те, що Пекін може використовувати рідкоземельні метали як козир у торговельній війні з США, а також свідчить про готовність влади надавати підтримку цієї галузі. Після поїздки Сі Цзіньпіна акції китайських виробників даної продукції продемонстрували стрімке зростання. Зокрема, цінні папери компанії China Rare Earth Holding на Гонконгській фондовій біржі у вівторок злетіли на 108%.

КНР-найбільший в світі виробник рідкоземельних металів і ключовий їх постачальник в США. Країна задовольняє до 80% глобального попиту на цю сировину, надзвичайно популярний у високотехнологічних сферах. До цієї групи належать 17 елементів, що використовуються в електроніці, хімічній, автомобільній промисловості, оптиці, технологіях військового призначення та багатьох інших сферах. У 2018 році в КНР було видобуто 120 тис. т рідкоземельних елементів — близько 71% загальносвітового виробництва.

Як зазначає газета, США навмисно виключили цю категорію стратегічно важливих сировинних товарів зі списку продукції китайського експорту, яка підлягатиме підвищеним митам.

З 10 травня США в черговий раз підвищили мита на китайські товари з 10% до 25% на загальну суму $200 млрд. Президент США Дональд Трамп також доручив розпочати процес підвищення мит на продукцію з КНР ще на $300 млрд. Свої дії американська сторона пояснила тим, що Пекін відходить від домовленостей, досягнутих раніше на консультаціях з торгових питань. У відповідь влада Китаю заявила 13 Травня, що з 1 червня введуть відповідні мита щодо понад 5 тис. товарних позицій із США на загальну суму $ 60 млрд.