Аналітика

ЗМІ назвали умови МВФ щодо траншу Україні

Фонд вимагає від України прийняття закону про неможливість повернення банків екс-власникам, врегулювання тарифів і реформ, дізналися ЗМІ.

МВФ поставив Україні кілька умов для надання траншу за новою програмою співпраці, переговори про яку тривають декілька місяців. Що саме вимагає Фонд від Києва, дізналася Економічна правда.

Як зазначається, більшість умов Україна виконала, а саме: бюджет на 2020 рік, закон про повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

У той же час, у фонді чекають зрушень з формуванням незалежних наглядових рад у держбанках. Зараз відбір кандидатів на фінальному етапі — НБУ узгоджує останні кандидатури, відзначає видання.

Також один із пунктів меморандуму — феформа податкових і митних органів. Нова митна служба запрацювала 8 грудня.

Серед умов також врегулювання питання з обмеженнями на комунальні тарифи. Нещодавно Кабмін скасував ці обмеження, мотивуючи своє рішення тим, що такі обмеження суперечать вимогам МВФ і можуть привести до втрат місцевих бюджетів.

Як повідомляється, один із важливих для МВФ пунктів — убезпечити неплатоспроможні банки від повернення недобросовісним екс-акціонерам. При цьому передбачається, що екс-власники зможуть отримати компенсацію за понесені збитки внаслідок визнання банку неплатоспроможним, якщо факт цих збитків буде доведений у судовому порядку.

«Ці зміни матимуть на меті посилення повноважень НБУ і Фонду гарантування вкладів. Вони будуть ставитися до всіх банків, які вже визнані неплатоспроможними і які можуть такими стати в майбутньому», — стверджує джерело ЕП в уряді.

Зміни будуть мати значення не тільки для кейса ПриватБанку, але і для інших випадків, коли екс-власники банків судяться і виграють суди проти держави.

За інформацією ЕП, для МВФ також мають значення реформи, які з різним ступенем деталізації можуть бути відображені в меморандумі: мова йде про земельну реформу, анбандлінг Нафтогазу, продовження антикорупційної і судової реформ і стрес-тестування банків.

Нагадаємо, 7 грудня в Офісі президента повідомили, що Володимир Зеленський і директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва погодили нову трирічну програму співпраці на загальну суму близько $5,5 млрд.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net