Світ

ЗМІ: Парламент Португалії визнав Геноцид вірмен

Парламент ПортугалииАсамблея Республіки Португалії прийняла резолюцію про геноцид вірмен 1915 року, про це повідомляє Shamshyan.com, з посиланням на постійного представника Арцаха на Близькому Сході.

«Радник Постійного представництва Республіки Арцах на Близькому Сході Пето Демірчян повідомив на своїй сторінці в Facebook, що в 2019 році 26 квітня парламент Португалії прийняв резолюцію про визнання геноциду вірмен.

«Сьогодні, 26 квітня 2019 року, парламент Португалії прийняв резолюцію про визнання геноциду вірмен в Лісабоні», — написав він».

У резолюції наголошується, що 24 квітня 1915 за наказом уряду младотурків були арештовані, а потім вбиті 250 вірменських представників інтелігенції та громадських лідерів. Жертвами геноциду стали до 1,5 млн вірмен.

«Систематичне винищування вірмен османським керівництвом оцінюється міжнародною спільнотою істориків як перший геноцид 20-го століття», — йдеться в тексті резолюції.

Парламент Португалії висловлює глибоку біль — розцінюючи смерть і пам’ять про цих людей як значущий елемент для примирення народів і захисту основоположних прав людини.

У резолюції наголошується також, що хоча османські військові суди засудили організаторів геноциду 1919-1920 рр. до смерті, проте ці вироки не були приведені до виконання. Парламент заявляє: враховуючи нинішній рівень націоналізму, ксенофобії та нетерпимості в світі, пам’ять про страждання в минулому маємо важливе значення.

Таким чином, парламент підтверджує свою відповідальність у захисті прав людини і підкреслює важливість зміцнення діалогу народів, релігій, культур і цивілізацій. У резолюції також наголошується, що жертвами політики геноциду Османської імперії також стали інші християнські меншини.

Як відомо, Геноцид вірмен 1915 року (Armenian Genocide) є першим геноцидом ХХ століття, і визнаний багатьма державами світу.

Парламентами декількох європейських країн прийняті закони передбачають кримінальну відповідальність за заперечення геноциду вірмен.

Геноцид вірмен визнаний авторитетними міжнародними організаціями: Рада Європи, Європарламент, Парламент Латинської Америки (Parlatino), Комісією ООН з військових злочинів і Підкомісією ООН по запобіганню дискримінації і захисту меншин.

В Україні Геноцид вірмен визнаний десятками районних, міських і обласних рад, а також АР Крим. У Верховну Раду двічі вносилися законопроекти про визнання Геноциду вірмен. У столітню річницю трагедії, Верховна Рада України вшанувала хвилиною мовчання пам’ять жертв.

Вірменська апостольська церква зарахувала до лику святих жертв геноциду вірмен в Османській імперії.

Щорічно 24 квітня, в День пам’яті жертв Геноциду вірмен, сотні тисяч людей з Вірменії та діаспори направляються ходою до меморіального комплексу Ціцернакаберд в Єревані, де покладають квіти і згадують жертв страшної різанини.