Аналітика

ЗМІ повідомили причину покупки С-400 Туреччиною

Оглядач FAZ Томас Гучкер поділився міркуваннями з приводу того, чому Анкара відмовилася від сотні суперсучасних американських літаків і вирішила замість них придбати російські С-400. Про це повідомляє «Газета.РП.»

За його словами, це пов’язано зі спробою військового перевороту в країні. При цьому угода з російською стороною оцінюється в $2,5 млрд, у той час як вартість операції з США становила $16 млрд. Вашингтон вирішив, що Анкара не може володіти відразу ЗРК С-400 і військовими літаками F-35. Американська сторона побоювалася, що через це Росія отримає доступ до даних про найсучасніші військові літаки. Тому президент США Дональд Трамп розпорядився зупинити поставки F-35 Туреччини і обіцяв накласти на неї санкційні обмеження.

Гучкер закликає звернути увагу на те, що постачання російських С-400 почалася незадовго до річниці перевороту в Туреччині в 2016 році, який став для президента країни Реджепа Тайіпа Ердогана «травматичною подією». Тоді винищувачі F-16, що опинилися в розпорядженні путчистів, здійснили авіаудари по президентському палацу і парламенту. Як зазначає оглядач, Ердоган думає в першу чергу про власний захист, в тому числі і від високотехнологічних американських літаків. На це розраховані і С-400. При цьому одна їх батарея розташована на кордоні з Сирією, а інша — недалеко від президентського палацу під Анкарою.