Соціум

ЗМІ: Туреччина голосуватиме до тих пір, поки Ердоган не отримає бажане

NYTУ своєму стійкому 17-річному сходженні до влади президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган завжди міг розраховувати на голоси Стамбула, де він почав політичну кар’єру в якості мера в 1990-х. «Хто переможе в Стамбулі, той виграє в Туреччині», — сказав Ердоган, пише NYT.

Тому, коли 31 березня опозиція перемогла в Стамбулі на загальнонаціональних муніципальних виборах, ця перемога стала серйозним ударом по все більш авторитарного правління Ердогана. Ще більший удар було завдано, коли Ердоган скасував вибори. Те, що станеться далі, може стати переломним моментом для його правління.

У той час як панування Ердогана і нові широкі повноваження, які він отримав на виборах в минулому році, серйозно послабили демократичні інститути Туреччини, турки в основному продовжували розглядати урну для голосування як місце де вони можуть висловити свою думку. У зв’язку з різким спадом економіки Туреччини після багатьох років вражаючого зростання, очікувалося, що ПСР зазнає поразки на муніципальних виборах, так і сталося. Крім Стамбула, партія втратила контроль над Анкарою і декількома провінціями.

Але саме втрата Стамбула з незначним відривом привела Ердогана в лють. У середині квітня виборчі органи підтвердили, що кандидат від опозиції Екрем Імамоглу здобув перемогу над кандидатом від ПСР Біналі Йилдиримом. Поразка стала причиною серйозних суперечок в ПСР про те, чи оскаржувати результати. Спочатку погодившись з результатами, пізніше Ердоган прийняв невірне рішення В понеділок Вищий Виборчий Рада, незалежність якого була досить сумнівною, підкорився ПСР і вирішив провести повторні вибори мера Стамбула.

Рішення невірне з кількох причин. Найочевиднішою є-фальш всього процесу. РАДА вже провела частковий перерахунок, і проблема виникла через незначну технічну деталізацію. Європейські лідери засудили цей крок на чолі з Федерикой Могерини, главою зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу, яка заявила, що скасування підсумків виборів йде врозріз з основною метою демократичного виборчого процесу».

Перш за все, заперечуючи голосування, яке він явно програв, Ердоган продемонстрував слабкість, тим самим значно посиливши опозицію Имамоглу. Як тільки рішення було оголошено, люди вийшли на вулиці Стамбула, барабанячи в каструлі і сковорідки і насвистуючи на знак протесту.

Рішення Ердогана призвело до подальшого падіння і без того ослабленій турецької ліри, що призвело до підвищення цін на іноземні товари і зростання інфляції.

Повторні вибори призначені на 23 червня, і Ердоган, без сумніву, розкриє весь свій значний політичний арсенал, щоб переконатися, що його людина переможе. Але Имамоглу, консервативний кандидат від світської Народної республіканської партії, у даний час стає ще сильніше, будучи в центрі уваги Ердогана.

Деякі невеликі опозиційні партії вибули з гонки, збільшивши шанси Имамоглу.

Ердоган і ПСР завдали великої шкоди демократії в Туреччині. Але в Стамбулі вони перестаралися. Якщо ПСР претендує на перемогу, він буде гнилий з самого початку, заснованої на тактиці сильної руки. Або Имамоглу може знову перемогти.