Аналітика

Зростання попиту на нафту сповільнилося до мінімуму за 11 років — МЕА

Свій поточний прогноз експерти МЕА називають у звіті «крихким» і вказують на «велику ймовірність його перегляду в бік подальшого зниження».

Посилювані ознаки уповільнення темпів економічного зростання і ескалації торгової війни між США і Китаєм призвели до того, що світовий попит на нафту зростає найбільш повільними темпами з часів фінансової кризи 2008 року. Про це повідомляє Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) у своєму серпневому звіті.

Так, МЕА знизило оцінку зростання глобального попиту на нафту у 2019 році на 100 тис. барелів на добу — до 1,1 млн б / д — і допускає подальший перегляд прогнозу в бік зниження.

Прогноз зі зростання попиту на нафту у 2020 році також знижений в порівнянні з попередньою оцінкою — на 50 тис. б / д, до 1,3 млн б / д. При цьому загальний обсяг попиту залишився незмінний на 2019 рік і складе 100,4 млн б / д.

Свій поточний прогноз експерти МЕА називають у звіті «крихким» і вказують на «велику ймовірність його перегляду в бік подальшого зниження».

Темпи зростання попиту як у 2019, так і у 2020 році, будуть відставати від темпів зростання пропозиції нафти від країн «не-ОПЕК». Так, у 2019 році поставки нафти з цих країн зростуть на 1,9 млн б / д, а у 2020 році — на 2,2 млн б / д, очікують у МЕА. Як підкреслювали експерти агентства раніше, у наступному році ринок буде вельми добре забезпечуватися.

У звіті МЕА повідомляється, що в першій половині року попит був слабким. Так, у січні-травні він зріс лише на 520 тис. б / д у річному обчисленні, що є найнижчим темпом з 2008 року.

«З’являється дедалі більше ознак уповільнення економічного зростання, багато країн звітують про слабке зростання ВВП у першому півріччі, що говорить про зниження обсягів торгівлі і виробництва. Крім того, погіршилися перспективи торгової угоди між Китаєм і США, що може призвести до зниження торгової активності і меншого зростання попиту на нафту», — пояснюють у МЕА.

Раніше на цьому тижні «чорне золото» подешевшало до мінімуму із січня. Нафта втрачала в ціні на тлі побоювань інвесторів щодо наслідків торгової війни Китаю і США. Після тривалого падіння ціни на нафту трохи відновилися.

Також повідомлялося, що Міжнародний валютний фонд переглянув прогноз світових цін на нафту на 2019 і 2020 роки.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net