Світ

ЄС закликав Ізраїль відмовитися від будівництва у Східному Єрусалимі

Поселення є незаконними відповідно до міжнародного права, сказав глава європейської дипломатії.

Представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель закликав Ізраїль переглянути плани з будівництва нових поселень у районах Східного Єрусалиму, де проживають палестинці. Борреля цитує сайт Євросоюзу.

«Поселення є незаконними відповідно до міжнародного права. ЄС не визнає ніяких змін кордонів до 1967 року, у тому числі щодо Єрусалима, крім тих, які були узгоджені сторонами. Ми закликаємо Ізраїль переглянути ці плани», — сказав глава європейської дипломатії.

Нагадаємо, 1 вересня минулого року прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху пообіцяв поширити «єврейський суверенітет» на всі поселення, розташовані на палестинських територіях Західного берега річки Йордан.

Пізніше США підтримали право Ізраїлю на будівництво єврейських поселень на окупованому Західному березі, відмовившись від позиції, що вони «не відповідають міжнародному праву». Таким чином, змінилася позиція, зайнята Вашингтоном при президенті Джиммі Картері в 1978 році.

На початку року президент США Дональд Трамп в присутності Нетаньяху оприлюднив основні положення плану палестино-ізраїльського врегулювання. Ліга арабських держав і Євросоюз відкинули документ. Палестина заявила про припинення всіх відносин зі США.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net