Світ

Євросоюз і Білорусь підписали візову угоду

Вартість «шенгену» для білорусів знизиться до 35 євро, а рішення про видачу візи прийматимуть не більше 10 днів.

Білорусь і Євросоюз в Брюсселі підписали пакет угод про реадмісію та спрощення візового режиму. Про це повідомляє БелТА.

Угода передбачає взаємне полегшення візових процедур для широкої категорії громадян та зниження збору. У той же час буде забезпечено право громадян звертатися за отриманням віз як у посольства європейських країн, так і в візові центри.

Вартість «шенгену» для білорусів знизиться до 35 євро, а рішення про видачу візи будуть прийматися не більше 10 днів (у разі додаткової перевірки строк може зрости до 30 днів). Багато категорій громадян, залежно від мети поїздки, зможуть звертатися за візою без сплати збору та отримувати багаторазові візи з більш тривалим терміном дії у спрощеному порядку.

Білоруська віза для громадян ЄС також подешевшає до 35 євро. Крім того, буде збільшено перелік підстав для видачі безкоштовних віз у некомерційних цілях. Термін перебування іноземців у Білорусі збільшиться вдвічі: з 90 днів на рік (зараз) до 180.

Після підписання документи повинні бути ратифіковані Національними зборами Білорусі та схвалені Європарламентом. Вони набудуть чинності в перший день другого місяця після дати отримання відповідного повідомлення сторонами одна одній про завершення процедур ратифікації. Тобто, чекати доведеться кілька місяців, ймовірно до червня, відзначає у Twitter брюссельський кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозвяк.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net