Політика

Євросоюз посилив правила розширення

Єврокомісія затвердила нову процедуру переговорів про розширення ЄС. У документі прописані жорсткі вимоги до країн з реформ.

Під час засідання Європейська комісія затвердила нову процедуру розширення Євросоюзу. Про це на брифінгу в в Брюсселі заявив єврокомісар з питань політики сусідства та розширення ЄС Олівер Вархов, передає Європейська правда.

У центрі документа — жорстка вимога проведення реформ країнами, які хочуть почати переговори про вступ.

«Сьогодні колегія схвалила нову методологію для переговорів про приєднання. Це перший елемент оновленої стратегії розширення», — зазначив Вархов.

За його словами, другим елементом стануть дискусії про запуск переговорів про вступ з Північною Македонією та Албанією. А третім — великий економічний план для всього Балканського регіону, який, як сподівається комісія, лідери ЄС підтримають на саміті в Загребі у травні.

Вархов зазначив, що нові правила для відкриття процесу переговорів будуть більш надійними для двох сторін. Він запевнив, що ЄС і надалі прагне побачити своїми членами країни, які хочуть почати переговори про вступ (маючи на увазі балканські країни).

«Ми дивимося, як поліпшити шанси цих країн стати членами ЄС. Як зробити так, щоб поліпшити виконання реформ. Це занепокоєння багатьох членів, а не тільки тих, які були критичними, але значно більшого числа», — зазначив Вархов, підкресливши, що ні тільки Франція висловлювала критику.

Вархов зазначив, що нова процедура містить чітку умову проведення реформ для відкриття переговорів. Він підтвердив, що відкат реформ спричинить за собою санкції.

«Ми хочемо чітко сказати: якщо реформи будуть у подальшому посилені, то ми здійснюватимемо кроки зі свого боку. Це означає, що ми будемо використовувати підхід, заснований на заслугах, і тільки його, він буде ключовим для оцінки», — додав єврокомісар.

Як повідомлялося, нові правила розширення ЄС передбачають підвищення ваги держав-членів у переговорах з кандидатами про вступ до блоку. Зокрема, йдетьс про моніторинг на місцях, який проводитимуть європейські експерти.

Якщо країни демонструватимуть хороші результати в здійсненні реформ, їх може очікувати збільшення фінансування та тісна співпраця з міжнародними фінансовими інститутами.

Якщо ж країни демонструватимуть відкат або затримки в реформах, це може призвести до санкцій — наприклад, припинення фінансування або й самих переговорів про вступ.

Нові правила були розроблені після того, як у жовтні 2019 року ЄС в черговий раз відмовився починати переговори з Північною Македонією та Албанією. Рушійною силою при прийнятті цього рішення була Франція, яка зажадала зміни правил розширення ЄС.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net