Прогрес

Африканські крокодили подорожували до Америки мільйони років тому

Про це вченим розповів древній череп.

У черепа стародавнього африканського крокодила виявилися риси, які сьогодні характерні лише для американських рептилій, — схоже, він був їхнім предком, інформує Ukr.Media.

Вчені заново досліджували череп крокодила, який жив на території сучасної Лівії кілька мільйонів років тому. У нього виявилися риси, характерні для сучасних рептилій Америки, що може вказувати на африканське походження крокодилів.

Массімо Делфіно (Massimo Delfino) і його колеги з італійського Університету Турина вивчили череп представника вимерлого виду Crocodylus checchiai, який жив сім мільйонів років тому в Північній Африці. Зразок був знайдений ще в 1939-му і довгі роки зберігався в музеї. Лише тепер вдалося провести його детальну комп’ютерну томографію і розглянути 3D-модель з великою роздільною здатністю.

Ця робота виявила, що на середині морди стародавньої тварини були горби, які сьогодні характерні для крокодилів Нового, а не Старого Світу. З іншого боку, деякі особливості анатомії вказують на його зв’язок з місцевими нільськими крокодилами. Таким чином, C. checchiai можна назвати довгоочікуваною «проміжною ланкою» між тими і іншими рептиліями.

Знахідка, мабуть, закриває давнє питання про те, де перебувала «прабатьківщина» крокодилів, в Африці чи Америці. Зразок C. checchiai старший найбільш стародавнього американського зразка на пару мільйонів років. Швидше за все, саме з Африки колись вони туди потрапили. Сталося це нещодавно, щоб обриси і положення континентів сильно відрізнялися від сучасних.

Переселення могла вчинити невелика група крокодилів — або хоча б одна вагітна самка, — яким якимось чином вдалося перетнути Атлантику. За словами вчених, таке зовсім не було б чимось неймовірним. «Це анітрохи не дивно, — говорить Массімо Делфіно, — якщо згадати про прекрасні здібності крокодилів виживати в солоній воді і плавати на сотні кілометрів, користуючись морськими течіями».

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net