Прогрес

Антарктида вже почала цвісти, там вже розпочинається антарктичне літо

Навколо Антарктиди багато зелені.

Навколо Антарктиди багато зелені — просто треба знати, де і коли шукати. Під час антарктичної весни та літа прибережні води можуть покриватися яскравими смарагдово-бірюзовими вихорами. Це фітопланктон — плаваючі мікроскопічні рослинні організми, інформує Ukr.Media.

Буйне цвітіння фітопланктону в затоці Терра-Нова і в протоці Мак-Мердо 21 січня 2020 року відобразив супутник НАСА «Аква». Подібні барвисті вихори в прибережних водах іноді утворюються опадами, піднятими з дна хвилями та потоками. Але вчені кажуть, що джерело кольору в цьому місяці має біологічне походження.

«Це безумовно фітопланктон, який має тенденцію цвісти кожен січень в затоці Терра-Нова», — сказав Кевін Арріго, біологічний, океанограф з Стенфордського університету. Його колега Роберт Данбар згоден з ним: «Це явище характерне для прибережних ополонок Антарктиди влітку».

Ополонки — це ділянки з великою кількістю сонячного світла і приповерхневих поживних речовин, що робить їх притулком для фітопланктону. Цвітіння в ополонках може спостерігатися навіть у кінці антарктичного літа, в лютому або березні, коли вода покрита кристалами шуги і клинчастим льодом. Це можна бачити на фотографії, знятій у 2018 році.

На січневому супутниковому знімку частина цвітіння, мабуть, теж пов’язана з морським льодом, в першу чергу — на північ від льодового язика Дригальского. Але все інше в протоці Мак-Мердо — типове літнє цвітіння.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net