Здоров’я

Антитіла до Sars-Cov-2 виявили в аналізах італійців, взятих у вересні 2019

В Італії виявили антитіла до коронавірусу в аналізі крові, взятому ще у вересні 2019 року. Це говорить про те, що коронавірус Sars-Cov-2 поширювався в країні вже тоді, повідомляє Інтерфакс.

«Ми провели аналіз і вивчили специфічні антитіла, пов’язані з появою коронавірусу, у зразках крові 959 осіб, яким був проведений скринінг на пухлини в легенях у період між вереснем 2019 року і березнем 2020 року. Антитіла на Sars-Cov-2 RBD виявлені у 111 людей з 959 (11,6%)», — йдеться в доповіді Інституту онкології Мілана та Університу Сієни.

Дослідження показало, що найбільше випадків було в Ломбардії, потім слідують П’ємонт, Лаціо, Емілія-Романья, Тоскана і Венето. Це свідчить про те, що безсимптомні випадки COIVID-19 у країні почалися ще до появи офіційного «першого пацієнта».

У той же час Массімо Галі, директор клініки інфекційних захворювань Луїджі Сакко в Мілані, сумнівається в тому, що цей вірус «настільки старий», що є присутнім в Італії з вересня 2019 року: чому відразу ж не з’явилися перші осередки зараження?

Раніше вважалося, що новий коронавірус почав розповсюджуватися у грудні в Ухані. У січні перші випадки зараження коронавірусом стали виявляти в Європі.

У травні дослідження показало, що коронавірус був у крові людини, яка захворіла на пневмонію в передмісті Парижа 27 грудня. Цей пацієнт з тих пір давно одужав. Він говорив, що не їздив в епідеміологічно неблагополучні країни, і не розуміє, як міг заразитися. Першими випадками COVID-19 у Франції вважалися три епізоди, підтверджені 24 січня, вважається, що вірус вони привезли з Уханя.

Нагадаємо, за останніми даними, в США більше 11 млн осіб заразилися COVID-19, загинуло понад 246 тисячі.