Прогрес

Астрономи розповіли про посилення активності надмасивної чорної діри в центрі нашої Галактики

Нові спостереження підтвердили інтенсивність спалахів.

Починаючи з 2014 року околиці надмасивної чорної діри в центрі Чумацького Шляху випускають все більше потужних спалахів, але що саме там відбувається, поки не зрозуміло, інформує Ukr.Media.

Стрілець А* — надмасивна чорна діра в центрі Чумацького Шляху — не відрізняється особливою активністю в порівнянні з аналогічними об’єктами в центрах багатьох інших галактик. Однак в останні роки бурхливі, інтенсивно випромінні околиці Стрільця А* ніби набирають сили. Матерія, падаюча в надра чорної діри, час від часу викидає потужні спалахи, і з часом вони стають все яскравішими. Про це розповідає нова стаття прийнята до публікації в журналі Astronomy & Astrophysics і представлена в онлайн-бібліотеці препринтів ArXiv.org.

Астрофізик з Льєжського університету Енмануель Масо (Enmanuelle Mossoux) і його колеги з Бельгії та Франції стежать за активністю Стрільця А* протягом багатьох років. У 2017 році вони опублікували результати аналізу рентгенівського випромінювання чорної діри, зібрані в 1999-2015 роках космічними телескопами XMM-Newton, Chandra і Swift. За цей період вони зареєстрували в цілому 107 спалахів, інтенсивність яких з 2014 року стала наростати.

Нова робота Масо і його співавторів простежує цю тенденцію далі. Тепер вони оцінили дані, отримані тими ж інструментами між 2016 і 2018 роками, коли було зареєстровано ще 14 рентгенівських спалахів Стрільця А*. Їх аналіз показав, що кількість і інтенсивність слабких спалахів за цей час не змінилися, зате найбільш яскраві стали потужнішими і частішими. Це наростання активності виявляється і в ближньому інфрачервоному діапазоні.

Автори провели попередній аналіз даних за 2019 рік. За їх словами, спостереження телескопа Swift зареєстрували цілих чотири яскраві спалахи — небувала кількість за такий період. Дані XMM Newton і Chandra за 2019 рік ще готуються до публікації, і вони дозволять уточнити, що відбувається біля Стрільця А.

«Починаючи з 2014-го активність Стрільця А зростає на декількох довжинах хвиль, — резюмують астрономи. — Додаткові спостереження дозволять підтвердити цю безпрецедентну активність надмасивної чорної діри і з’ясувати її джерело».

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net