Прогрес

Астрономи зафіксували найпотужніший вибух на поверхні Сонця

Дослідники стали свідками виверження на поверхні Сонця.

Астрономи зафіксували найпотужніший вибух на поверхні Сонця, не схожий ні на що інше, що їм коли-небудь доводилося бачили. Попри те, що існування подібних вибухів фахівці припускали ще 15 років тому, спостереження за одним із них відбулося тільки зараз. Спостереження проводилися астрофізиками з NASA в Сонячній динамічній обсерваторії (SDO) на новітньому обладнанні. Дослідники стали свідками виверження на поверхні Сонця, в результаті якого магнітні поля зірки були розірвані, а потім знову з’єдналися, що спричинило безпрецедентний магнітний вибух, інформує Ukr.Media.

Вчені спостерігали за вибухом у зовнішньому шарі атмосфери Сонця. У результаті виверження стався викид речовини у вигляді протуберанця — щільного фонтану розпеченого газу, що піднімається та утримується на поверхні зірки.

Чим викликаний магнітний вибух?

Причиною магнітного вибуху стало виверження. Слід зазначити, що розуміння цього явища може допомогти вченим краще зрозуміти атмосферу Сонця, а також передбачати космічну погоду. Дослідники вважають, що виверження було викликано безперервним потоком плазми або зарядженого газу, який стикається з магнітними полями та змушує їх возз’єднуватися. Це явище одержало назву магнітного перепідключення і добре відоме фахівцям. Проте раніше дослідники спостерігали тільки спонтанне перепідключення на Сонці, а не вимушене.

Лінії магнітного поля на Сонці невидимі, але вони піддаються впливу перегрітих заряджених частинок плазми поблизу. Завдяки новітнім інструментам Обсерваторії сонячної динаміки NASA, астрономи змогли зосередитися на спостереженні за плазмою. Дослідники відзначають, що температура в епіцентрі вибуху сягала від 1 до 2 мільйонів градусів за Цельсієм, що вдвічі перевершує температуру в епіцентрі ядерного вибуху.

Таємниця Сонячної корони

Ні для кого не секрет, що від Сонця залежить погода в Сонячній системі. Сукупність фізичних процесів, які починаються на Сонці, в кінцевому підсумку впливають на всіх живих істот і технології на Землі. Одна з найбільш захоплюючих загадок в області астрофізики — це атмосфера Сонця (зокрема, корона), яка на мільйони градусів гарячіша самої зірки. Зонд NASA Parker намагається розкрити таємницю Сонячної корони, наближаючись все ближче і ближче до нашої рідної зірки.

Нагадаємо, що Parker був розроблений NASA безпосередньо для занурення в Сонячну корону. Зонд захищений надпотужним теплозахисним екраном, здатним витримувати безпрецедентні рівні тепла і випромінювання, що у 500 разів перевищує рівень випромінювання на Землі. Дослідники сподіваються, що під час своєї семирічної місії Parker надасть безпрецедентну можливість вивчити корону, сонячний вітер і геомагнітні бурі, які можуть стати причиною справжнього хаосу на Землі.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net