Світ

Азербайджан застосовує в Карабасі фосфорне зброю: представлено відеодоказ

На опублікованому відео видно, як палають ліси після викиду речовини, що світиться. В армії Карабаху припускають, що мова йде про застосування забороненого фосфорного зброї.

Прес-служба Армії оборони Карабаху опублікувало відео, яке доводить, що Азербайджан застосовує фосфорну зброю, що містить елементи хімічної зброї, що є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права, Женевських конвенцій, а також положень, передбачених відповідними конвенціями і документами ООН.

Крім наміри завдати шкоди вірменським силам, застосування цієї зброї також покликане викликати масові лісові пожежі і привести до реальної екологічної катастрофи», — підкреслено в повідомленні відомства.

Відзначається, що ефект застосування фосфорних боєприпасів не гарантує ураження виключно військових цілей і може привести до можливої загибелі мирного населення. Це є військовими злочином.

Раніше омбудсмен Вірменії Арман Татоян на своїй сторінці в Facebook повідомив, що фосфорна зброю застосовується в лісах, розташованих по сусідству з населеними пунктами Карабаху. В результаті терміново проведеного омбудсменом Карабаху розслідування та збору доказів підтвердився не тільки сам факт застосування подібних боєприпасів, але також з’ясувалося, що в цих лісах вдень і вночі ховаються мирні жителі, тим самим рятуючись від збройних нападів.