Світ

Берлін прийняв рішення щодо контингенту в Іраку

Німеччина частково передислоковує своїх військових з Іраку, але Бундесвер готовий залишитися в країні, якщо Багдад попросить.

Німеччина вирішила тимчасово вивести з Іраку частину військового контингенту. Як повідомляє агентство DPA, військових з баз в Багдаді і Ет-Таджі перекинуть у Кувейт і Йорданію.

«Коли навчання знову можна буде відновити, вони зможуть туди повернутися», — йдеться в повідомленні міністра закордонних справ Німеччини Хайко Маасу і міноборони Аннегрет Крамп-Карренбауер у листі депутатам Бундестагу.

При цьому глави відомств уточнюють, що Бундесвер готовий залишитися в країні, якщо така потреба виникне в іракської сторони.

На цей час в Іраку перебуває близько 120 фахівців Бундесверу. Як заявила Крамп-Карренбауер, троє військовослужбовців перекинуті з Ет-Таджі в Кувейт, ще 32 — в Йорданію. «Було прийнято рішення передислокувати їх у більш безпечне місце», — сказала вона.

Міністр зазначила, що чекає від Ірану дій, націлених на деескалацію ситуації в регіоні.

За її словами, німецькі військовослужбовці готові продовжувати місію, якщо іракський уряд того захоче. Якщо ж Багдад прийме остаточне рішення про виведення всіх іноземних військ, «то це рішення ФРН буде поважати», додала міністр.

Аналогічну позицію висловив Маас. «Немає жодної країни з числа учасників коаліції проти ІД, яка залишилася б в Іраку всупереч його волі», — сказав він.

За словами Мааса, західні партнери на цей час ведуть переговори з іракським урядом на цю тему.

Раніше про виведення своїх військових з Іраку повідомили Словаччина і Хорватія.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net