Економіка

Білорусь припинила експорт нафтопродуктів — ЗМІ

Білоруську промисловість почали готувати і до кризових сценаріїв з газом — ціна поставок якого узгоджена лише на два зимових місяці, стверджують джерела.

Влада Білорусі зупинила експорт усіх нафтопродуктів з країни, який вважається одному з основних джерел білоруського бюджету. Про це повідомляє Telegram-канал HARBACEVIČ, який опублікував розпорядження концерну Білнафтохім.

«З метою забезпечення потреб народного господарства і населення в нафтопродуктах з 1 січня 2020 року зупинити відвантаження з білоруських нафтопереробних заводів на експорт бензинів всіх марок, прямогонного бензину, нефрасу всіх марок, гасу освітлювального, реактивного палива, дизельного палива, пічного палива, ароматичних вуглеводнів, пічного палива, мазуту, бітумів нафтових, мастил, гачу нафтового, ЗВГ до особливого розпорядження концерну», — йдеться в розпорядженні.

Джерела каналу повідомляють, що білоруську промисловість почали готувати і до кризових сценаріїв з газом — ціна поставок якого узгоджена лише на два зимових місяці.

«Це означає, що керівництву підприємств/ТЕЦ довели потребу бути готовими до переходу на резервне паливо — мазут. Ціни на нього іноді такі, що 1ГКал тепла виходить дешевше, ніж на природному газі. За часів колишніх газових суперечок така практика була частою», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що промисловці не люблять працювати на мазуті — сильно засмічується котел, його потрібно чистити, а сам мазут готувати і спеціально зберігати (підігрівати бочки паром).

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net