Світ

Біля узбережжя Японії швидко «росте» новий острів

З середини червня активність на острові зросла настільки, що він збільшив свій південний берег на 150 метрів.

Безлюдний острів знаходиться в 130 кілометрах від найближчого населеного пункту і є вершиною величезного підводного вулкана. Коли той тільки почав вивергатися, острів був всього 370 метрів в ширину, поки виверження, що почалося в 1973 році, не утворило кілька нових острівців, які в кінцевому підсумку об’єдналися, інформує Ukr.Media.

Жахливі виверження періодично показували певну циклічність і постійно збільшували площу острова. В результаті злиття декількох шматочків вулканічної суші острів зріс у 12 разів у порівнянні з початковим розміром в період тільки з 2013 по 2015 рік!

Так острів жив своїм життям і ось, 29 червня повітряна розвідка берегової охорони Японії виявила чорний дим і магму, яка вивергалася з центрального кратера. Це свідчить про те, що активність вулкана різко зросла.

3 липня попільний шлейф піднявся до 4 600 метрів над рівнем моря, а на наступний день вулкан викинув попіл на висоту 7 900 — 8 500 метрів — це найвищий показник відтоді, як він вийшов зі сплячки у 2013 році.

Кендзі Ногамі, вулканолог з Токійського технологічного інституту, який стежить за Нісіносімою з 2013 року, каже, що вулканічний острів розташований прямо над величезним запасом підземної магми. Це означає, що лава, ймовірно, буде продовжувати витікати, ще більше збільшуючи розмір острова.

«Маленький острів значно зріс під час нинішнього виверження», — говорить геолог Елізабет Коттрелл. «Насправді майже всі острови західної частини Тихого океану вулканічні, включаючи Японський архіпелаг. Це просто нагадування про те, що кожен новий континент починається з вибуху, подібного до того, який ми зараз спостерігаємо в Нісіносімі».

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net