Прогрес

Біологи з’ясували, коли коронавірус потрапив в Італію

Перші випадки зараження коронавірусом відбулися на території Італії ще наприкінці січня, за кілька тижнів до того, як його діагностували у першого пацієнта. Такі висновки італійських молекулярних біологів були опубліковані в електронній науковій бібліотеці medRxiv.

«Зібрані нами дані вказують на те, що вірус SARS-CoV-2 проник на територію Північної Італії в проміжку між другою половиною січня і початком лютого 2020 року, тобто задовго до того, як його поширення почали стримувати. При цьому не можна виключити, що вірус проник в Італію відразу по кількох маршрутах», — пишуть вчені.

Молекулярні біологи із Міланського університету і медики з Лікарні імені Луїджі Сакко прийшли до такого висновку, розшифрувавши геном зразків вірусу, які дістали з тіл трьох перших жертв COVID-19 у Ломбардії. Далі фахівці порівняли їх між собою, а також із зразками SARS-CoV-2 з інших регіонів Європи.

Їхні розрахунки вказали на те, що всі італійські зразки вірусу доводилися один одному дуже близькими родичами. Крім того, вони були схожі на ті штами SARS-CoV-2, які медики ізолювали з організму перших жертв COVID-19 в Німеччині в останній третині січня. При цьому незважаючи на те, що всі три зразки вірусу медики дістали з тіл італійських пацієнтів одного ж дня, у їхніх геномах було кілька різних мутацій.

Усе це, як відзначають дослідники, говорить про те, що вірус з’явився в Італії досить рано. Крім того, звідси випливає висновок, що він міг проникнути в Ломбардію як з Китаю, так і з Німеччини. Це сталося, як відзначають вчені, у проміжку між 20 січня і 16 лютого, коли італійська версія вірусу проникла в Бразилію, Мексику і низку європейських країн.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net