Прогрес

Біологи запропонували створити Загальний атлас життя

Перший єдиний таксономічний атлас допоміг би уникати багатьох проблем не тільки в науці, а й при складанні міжнародних угод.

Біологи висунули ідею створити загальний таксономічний атлас, який містив би інформацію про всіх представників життя на землі. Принципи створення єдиного авторитетного списку видів дослідники представили в статті, опублікованій в науковому журналі PLOS Biology.

«Зараз немає жодного загальноприйнятого таксономічного атласу. При цьому для деяких груп живих істот, таких як ссавці і птиці, є відразу по кілька подібних списків, а для інших тварин і рослин немає жодного», — зазначив професор Стівен Гарнетт, співавтор статті.

Дослідники виділили десять принципів, за якими слід складати перший єдиний таксономічний атлас.

Їхню ідею підтримав Міжнародний союз біологічних наук (IUBS), роботу над пілотною версією атласу планують почати в 2021-2022 роках.

Створення Загального атласу життя вирішить проблему з відкритими, але «забутими» представниками флори і фауни, наголосили вчені.

Також, за їхніми словами, такий документ необхідний для вирішення практичних питань у галузі екології, дипломатії і біобезпеки, зокрема, в процесі підписання міжнародних торгових договорів, пов’язаних з харчовими продуктами або різними рідкісними видами тварин.

Раніше вчені описали чотири нових види гігантських одноклітинних ксенофіофор, які мешкають в Тихому океані, трьох з них віднесли до двох нових родів.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net