Аналітика

Бізнес-омбудсмен розповів, як економіка України зможе наздогнати польську

Українська економіка може наздогнати польську за 15 років, вважає Марчін Свенчицький. Для цього Києву необхідно реалізувати всі рішення Угоди про асоціацію з ЄС.

Українська економіка може досягти рівня сусідньої Польщі через 15 років. Про це повідомив бізнес-омбудсмен Марчін Свенчицький в інтерв’ю РБК-Україна.

Серед умов для цього він назвав реалізацію всіх рішень Угоди про асоціацію з ЄС.

Відповідаючи на питання, що він думає про оцінки Світового банку, згідно з якими Україна досягне рівня Польщі за нинішніх темпів економічного зростання через 50 років, Свенчицький сказав: «Я здивований… Упевнений, що Україна може швидше досягти рівня Польщі. Але потрібно домагатися, щоб суди стали незалежними. Важливо вести ефективну боротьбу з корупцією. Також треба реалізувати всі рішення Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Корисно було б з боку ЄС до кінця відкрити європейський ринок для України, тому що поки діють квоти та інші обмеження».

Бізнес-омбудсмен зазначив, що Україна повинна активніше залучати іноземних інвесторів.

«Це був дуже важливий момент у розвитку Польщі. Справа в тому, що іноземні інвестори привезли в країну нові технології, нові канали співпраці з глобальним бізнесом, нові можливості виходу на міжнародні ринки. І це підтримало прогрес», — сказав він.

«Важливо прибирати бар’єри для розвитку економіки. Такий бар’єр є, наприклад, для аграрного бізнесу щодо експорту продуктів харчування. Там діють квоти, високі митні збори… Свого часу бачив цікаві розрахунки. Якщо аграрний ринок ЄС повністю відкриють для українських товарів, то економічна користь для України буде вищою, ніж вся допомога, яку ЄС зараз надає Україні», — сказав бізнес-омбудсмен.

За його словами, також важливо запустити ринок землі.

«Думаю, що якщо Угоду про асоціацію з ЄС буде повністю реалізовано, то імідж України істотно покращиться. В результаті, країна стане цікавою для міжнародного бізнесу, який може реалізовувати нові проекти в країні. Наприклад, іноземці можуть звернути увагу на IT, так як тут високий рівень освіти. В цілому, якщо в країні політична й економічна обстановка буде стабілізована, а економіка буде відкрита для співпраці з іншими країнами, то знадобиться буквально п’ятнадцять років, щоб Україна досягла рівня Польщі», — резюмував Свенчицький.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net