Men's & Women's

Британці презентували компактний електрокар для міста Motiv

Творець McLaren F1 придумав одномісний безпілотник, в якого є всі шанси зменшити затори в місті.

Автор легендарного McLaren F1 Гордон Мюррей і його компанія Gordon Murray Design (GMD), спільно з партнерами по консорціуму, розробили одномісний безпілотник Motiv, інформує Ukr.Media.

Мета проєкту — створити платформу, що дозволяє істотно знизити витрати, і надати операторам «мобільності як сервіс» (MaaS) продукт, готовий до адаптації під будь-які системи автономного управління.

Одномісний квадроцикл Motiv — результат співпраці GMD, Delta Motorsport і itMoves. Проєкт фінансується через державну програму IDP14, в рамках якої ведеться розробка недорогої та полегшеної електричної платформи.

Вона повинна відповідати вимогам безпеки для легкових автомобілів класу M1 (не більше восьми місць для сидіння, крім водійського), бути гнучкою та адаптуватися під різні завдання. В основі безпілотника лежить запатентована технологія iStream Superlight: силовий каркас з екструдованих алюмінієвих профілів, композитні зовнішні панелі, алюмінієві компоненти підвіски і мінімум з’єднань.

Довжина Motiv складає всього 2,5 метри, а значить у міні-шатла є всі шанси зменшити затори в місті. Силова установка складається з 20-кіловаттного електродвигуна і тягової батареї на 17,3 кіловат-години, яка забезпечить запас ходу близько 100 кілометрів.

З місця до 100 шатл розганяється за 7,5 секунди та може пересуватися зі швидкістю не більше 65 кілометрів на годину. Наповнення акумулятора з 20 до 80 % займає 40 хвилин.

Особливості безпілотника — двері «крила чайки» з безконтактною системою відкриття, вбудована система клімат-контролю і архітектура салону, яка дозволяє комфорт розташуватися усередині автомобіля з ноутбуком.

Шатл орієнтований на MaaS-провайдерів (концепція MaaS передбачає перехід від особистих автомобілів до персоналізованого способу пересування з урахуванням індивідуальних потреб) і може бути перетворений з пасажирського у вантажній або адаптований для використання з інвалідним візком. Максимальний об’єм багажного відсіку легко збільшується до 1100 літрів.

В масове виробництво такої автомобіль GMD готова запустити протягом 2 — 5 років. Однак спочатку треба завершити тести безпілотних систем і дочекатися зняття законодавчих обмежень на використання автономних шатлів в місті.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net