Соціум

Британія на початку пандемії в кілька разів переплатила за засоби захисту

Велика Британія на початку пандемії переплатила зайвих 10 млрд фунтів за засоби захисту для медиків. Це сталося через те, що в той час їх можна було терміново придбати тільки за завищеною ціною. Про це повідомляє Sky News з посиланням на звіт Національного офісу аудиту.

Відзначається, що причиною такої ситуації стала нестача на складах специфічного обладнання для медиків, яке терміново треба було з розвитком епідемії коронавірусу — резерви Нацслужби здоров’я були розраховані на хворобу, більш схожу на грип, а попит перевищив всі очікування. В результаті, засоби захисту довелося купувати терміново за тією ціною, за якою їх можна було знайти.

Розрахунок Національного офісу аудиту грунтується на порівнянні ціни з цінами 2019 року.

«Ціна за одиницю обладнання більшості видів істотно зросла, порівняно з тим же періодом у 2019 році — від 166% на респіратори до 1310% — на мішки для тіл. Якби кошти було закуплено за цінами цього ж періоду — лютого-липня 2019 року, загальні витрати склали б 2,5 млрд фунтів замість 12,5 млрд», — відзначається у звіті.

У Департаменті охорони здоров’я та соціального захисту заявляли, що більшість обладнання в резервах все ж підходило для боротьби з коронавірусом і тільки 0,49% були непридатні.

Нагадаємо, навесні британські медики заявили про гостру нестачу засобів захисту.

Раніше повідомлялося, що МОЗ створює резерв засобів індивідуального захисту на випадок майбутньої пандемії або епідемії.