Прогрес

Британська COVID-вакцина показала хороші результати в літніх

Вакцина від коронавірусу COVID-19, яку створили Оксфордський університет і англо-шведська фармацевтична компанія AstraZeneca, показала хороші результати на випробовуваних осіб старше 60 років. Про це повідомляє медичний журнал The Lancet.

Зазначено, що в літніх осіб рідше з’являлися побічні реакції на щеплення в порівнянні з молодими випробовуваними, а імунна реакція була такою ж.

«Отримані нами дані показують, що вакцина ChAdOx1 nCoV-19 була безпечною і переносилася добре в літніх дорослих з меншою реактогенністю, ніж у більш молодих дорослих», — йдеться в публікації.

У цілому по групі побічні ефекти від щеплення в основному проявлялися в слабкій формі, а їхні сильні прояви не були пов’язані з вакцинацією та статистично збігалися з подібними проявами в людей узагалі. Після другого введення вакцини побічні реакції проявлялися рідше.

Дослідження проводилося на групі з 560 осіб, 240 з яких було старше 69 років. Особи похилого віку допускалися до вакцинації, якщо в них не було важких хронічних захворювань і якщо лікарі їх вважали досить сильними.

Вчені підкреслюють важливість цієї властивості вакцини, оскільки літні особи входять у групу ризику за коронавірусом і особливо потребують захисту.

Учасник групи з дослідження вакцини доктор Махеші Рамасамі заявив ВВС, що вчені задоволені таким результатом, але тепер залишилося з’ясувати, наскільки успішно вакцина захищає від коронавірусу. Перші результати нового дослідження мають з’явитися через кілька тижнів.

Раніше повідомлялося, що Британія вже забезпечила собі доступ до чотирьох вакцин від коронавірусу і 250 млн доз. Це дає найбільш імовірний шанс знайти ефективні ліки максимально швидко.