Прогрес

Британський вчений упевнений, що до появи у Китаї вірус проявлявся в різних частинах світу

Британський вчений висловив упевненість, що вірус SARS-CoV-2 існував завжди у сплячому стані.

Старший науковий співробітник Оксфордського Центру доказової медицини професор Том Джефферсон заявив, що коронавірус SARS-CoV-2 — це сплячий вірус, який, імовірно, не був створений у лабораторії в Ухані, а «прокинувся» за певного поєднання природних чинників. Про це повідомила газета The Daily Telegraph.

«Я думаю, що вірус уже був тут, і під «тут» я розумію «всюди». Цілком можливо, ми маємо справу зі сплячим вірусом, який був активований умовами навколишнього середовища», — сказав Джефферсон.

Вчений зазначив, що до появи у Китаї вірус проявлявся в різних частинах світу.

Наприклад, SARS-CoV-2 у березні минулого року був зафіксований у стічних водах Барселони. Перевірка каналізаційних вод італійських міст Мілан і Турін також показала наявність коронавірусу в грудні 2019 року, а в стічних водах бразильського міста Флоріанополіс сліди вірусу виявили в листопаді 2019 року.

Як аргумент своєї гіпотези професор наводить ситуацію з Фолклендськими островами, де на початку лютого був зафіксований випадок зараження COVID-19. «Звідки він прийшов туди?» — запитав Джефферсон.

Він порівняв пандемію коронавірусу з пандемією іспанки в 1918-1920 роках.

«У 1918 році близько 30% населення Західного Самоа померли від іспанського грипу, хоча у них не було ніяких контактів із навколишнім світом», — сказав учений.

За його словами, пояснення полягає в тому, що збудники згаданих хвороб «нізвідки не приходять і нікуди не йдуть».

«Вони завжди тут і іноді щось активує їх, може бути, щільність населення світу або умови навколишнього середовища, і саме це ми повинні вивчити», — резюмував Джефферсон.

Нагадаємо, у травні ВООЗ виключила походження COVID-19 за межами Китаю, проте підтвердила ймовірність того, що вірус раніше розносився по світу непоміченим.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net