Прогрес

Через коронавірус світ перестає боротися з грипом — ВООЗ

Відстеження захворюваності на грип або призупинилося, або падає в багатьох країнах, медики переключилися на боротьбу з COVID-19.

Всесвітня організація охорони здоров’я відзначає в поточному році сильний спад масштабів тестування на грип в усьому світі в порівнянні з 2017-2019 роками. Про це заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус на брифінгу.

«Відстеження захворюваності на грип або призупинилося, або падає в багатьох країнах, відбулося різке скорочення обміну інформацією про грип через пандемію COVID-19», — сказав він.

За словами глави ВООЗ, це пов’язано з перевантаженістю лабораторій роботою із COVID-19 і перекваліфікацією персоналу для боротьби саме з коронавірусом.

Також боротьбі проти грипу заважають чинні через Covid-19 обмеження в роботі транспорту. В результаті доставка зразків з вірусом грипу в центри, які співпрацюють з ВООЗ, в цьому році скоротилася на 64%.

Крім того, на 94% скоротилося надання інформації про випадки захворювання на грип з даними про генетичну послідовність в бази всесвітньої наукової ініціативи GISAID.