Здоров’я

Чим шкодить людині вживання їжі стоячи

Їсти стоячи дійсно шкідливо для здоров’я.

Традиція вживати їжу сидячи — одна з найдавніших у світі. Наші пращури були абсолютно праві, привчаючи своїх дітей їсти спокійно, не поспішаючи і обов’язково сидячи за столом. Їсти стоячи та під час руху дуже шкідливо. Сучасна мода на фуршети та звичка перекушувати під час руху лише допомагають заробити безліч проблем, інформує Ukr.Media.

«Стоячи влізе більше»

Ця стара формула багатьом здається жартом, але вона абсолютно вірна. Коли людина сидить, кишківник трохи стискає шлунок знизу і тим самим зменшує його об’єм. У положенні стоячи відбувається зворотне: внутрішні органи займають більш вільне положення. У результаті цього у шлунок уміщається більше їжі. Тож якщо постійно їсти стоячи, шанси швидко набрати зайві кілограми збільшаться у кілька разів.

Не можна поспішати під час їжі

Вживання їжі похапцем теж загрожує ожирінням. Коли ми проковтуємо шматочки, не докладаючи зусиль, щоб як слід їх пережувати, сигнал про насичення не встигає досягти мозку. Їжа продовжує і продовжує надходити у переповнений шлунок, а мозок ще «відчуває себе голодним» і продовжує виробляти сигнал «Я голодний!» Це прямий шлях до переїдання і, як наслідок, ожиріння.

Щоб такого не відбувалося, важливо харчуватися у спокійній обстановці, не поспішаючи, ретельно пережовуючи кожен шматочок. Так процес приймання їжі продовжується, тому сигнал від рецепторів про насичення встигає досягти головного мозку вчасно.

Розлад травлення

Звичка поглинати холодні закуски похапцем (суп з’їсти таким чином просто неможливо) зазвичай призводить до проблем із травленням, а нерідко і до захворювань травної системи. Коли їжа знаходиться у роті та перетирається зубами, кожна її часточка обволікається слиною. Це запускає процес травлення. Виробляється шлунковий сік.

Під час швидкого поглинання погано пережована їжа травмує стінки стравоходу і шлунку, що часто призводить до гастриту. Потім шматочки потрапляють у кишківник теж недостатньо перетравленими. Це провокує здуття, метеоризм та інші неприємні проблеми. Поглинання їжі поспіхом, під час руху дуже часто призводить до потрапляння крихт у дихальне горло. Це може викликати асфіксію і навіть смерть, якщо нікого не буде поруч, щоб вчасно надати постраждалому допомогу.

Правила вживання їжі

Щоб уникнути переїдання і проблем з травною системою, потрібно обов’язково їсти спокійно, сидячи за столом і ретельно пережовуючи кожен відкушений шматок. Недарма раніше процес поглинання їжі в аристократичних будинках перетворювався на цілий ритуал і міг тривати годинами.

Під час таких тривалих обідів і вечер люди не лише могли досхочу поспілкуватися, але і спокійно насолодитися їжею. За правилами етикету їсти потрібно охайно та інтелігентно, відкушуючи маленькі шматочки та ретельно пережовуючи їх. Таким чином людина не лише віддає данину майстерності кухаря, але і робить добру послугу своєму власному організму.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net