Здоров’я

Чому з’являється кісточка на великому пальці ноги та що з нею робити

Причини появи кісточки на великому пальці ноги й способи розв’язувати цю проблему.

Нерідко людина стикається з хворобливою деформацією стопи, яка заподіює біль, псує ходу і заважає носити красиве взуття, інформує Ukr.Media.

Це захворювання в медицині називається вальгусною деформацією стопи. Насправді у вас не утворюється ніяка кісточка — так проявляється відхилення першої плеснової кістки стопи у внутрішню сторону з одночасним нахилом великого пальця назовні. З плином часу «кісточка» починає випирати сильніше і сильніше, саме тому лікарі рекомендують розв’язувати цю проблему дуже швидко.

Найпоширеніша причина цієї недуги — природжена слабкість м’язово-зв’язкового апарату жіночої ступні й надмірне навантаження на ноги за рахунок постійного носіння незручного взуття і каблуків. У період вагітності й при наявності зайвої ваги ситуація стрімко погіршується, а «шишка» стрімко зростає.

Ви також перебуваєте в групі ризику, якщо у ваших мами й бабусі виникало таке захворювання: генетичний фактор має значення. Плоскостопість і перенесені захворювання хрящової тканини суглоба — ще дві часті причини такої проблеми.

За статистикою, найчастіше захворювання зустрічається у жінок. Багато хто помилково вважає, що це вікова проблема, але це не так: кісточка на великому пальці ноги з’являється й у підлітків.

При лікуванні недуги засоби народної медицини безсилі: обов’язково запишіться на прийом до ортопеда, щоб визначити стадію захворювання. На початковому етапі зазвичай прописують носіння нічного відвідного бандажа (він фіксує великий палець ноги в правильному положенні) під час сну, а на щоденній основі важливо використовувати коригуючі прокладки й різні міжпальцеві перегородки: завдяки їм взуття не тисне на кісточку. Також необхідно носити ортопедичні устілки, які правильно розподілять навантаження на стопу, розвантажать проблемну зону і знімуть напругу з хребта і суглобів ніг.

Масаж, фізіотерапія, лікувальна фізкультура — все це стане в пригоді для лікування проблеми, прислухайтеся до рекомендацій вашого ортопеда.

У крайньому разі вам запропонують хірургічну корекцію. В процесі операції робляться невеликі проколи, кістка зчіплюється спеціальними гвинтиками, які залишаються з вами назавжди. Гіпс в цьому випадку не накладається, а надалі ви носите спеціальне взуття, яке не навантажує передній відділ стопи. Період реабілітації — приблизно 2-3 місяці.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net