Здоров’я

COVID-вакцини будуть ефективні протягом тривалого часу — вчені

Австралійські вчені з’ясували, що в інфікованих коронавірусом присутня імунна пам’ять для захисту від повторного зараження протягом бодай восьми місяців. Нова робота експертів показала, що COVID-вакцини будуть працювати протягом тривалого часу, пише MedicalXpress.

«Це дослідження є найпереконливішим доказом того, що вакцини проти вірусу SARS-CoV-2 будуть працювати протягом тривалого часу», — заявили вчені з австралійського Університету Монаша.

До цього вважалося, що перші антитіла до COVID-19 починають втрачати свою ефективність після перших кількох місяців.

Фахівці провели дослідження за участю 25 осіб, у яких діагностували коронавірус. У пацієнтів взяли 36 зразків крові з четвертого дня після зараження до 242-го дня після зараження.

Як і в інших дослідженнях, які вивчали тільки реакцію антитіл, вчені виявили, що кількість антитіл почала знижуватися через 20 днів після зараження.

«Однак, що важливо, всі пацієнти продовжували мати В-клітини пам’яті, які розпізнавали один з двох компонентів вірусу SARS-CoV-2, білки шипа і нуклеокапсида. Ці вірус-специфічні В-клітини пам’яті стабільно присутні протягом восьми місяців після зараження», — зазначили експерти в своїй науковій роботі.

Вчені вважають, що вакцини проти коронавірусу будуть ефективні.

«Це дає реальну надію на те, що після розробки вакцин вони забезпечать довгостроковий захист», — резюмував Менно ван Зельма з кафедри імунології та патології Університету Монаша.

До цього стало відомо, що, на думку фахівців ВООЗ, перспективи вакцини проти COVID-19 феноменальні. У ВООЗ вважають, що країни самі повинні вирішити, хто буде вакцинований першим. Але спочатку повинні бути щеплені медики, пенсіонери і люди із супутніми захворюваннями.

Раніше повідомлялося, що Інтерпол попередив про зростання злочинів, пов’язаних з COVID-вакцинами.