Аналітика

Дар’я Володіна: «Зниження ПДВ до 15% має бути поступовим

На думку Володіної, це виведе з тіні бізнес та не зашкодить бюджету».

13 лютого 2020, Київ. – Поступове, протягом 5 років, зниження ставки ПДВ з 20 до 15% допоможе детінізувати вітчизняну економіку і суттєво підняти рівень середньої заробітної плати в Україні. Таку думку висловила в ефірі «Радіо НВ» 12 лютого голова підкомітету Верховної Ради з питань правового забезпечення діяльності податкових органів Дар`я Володіна.

Депутатка нагадала, що найближчим часом Верховна Рада має розглянути два альтернативні законопроекти стосовно податкових змін. Розробником одного з цих документів є Дар`я Володіна. Вона пропонує упродовж 5 років знизити ставку ПДВ з 20 до 15%, тобто на 1% щороку.

«Наш законопроект спрямований на детінізацію бізнесу і на боротьбу із так званими конвертаційними центрами, – говорить народний депутат. – На жаль, в Україні їх і досі багато. Це напівлегальні структури, які за певну винагороду допомагають підприємствам мінімізувати сплату податків. Фактично це шахраї, які займаються підробкою податкових документів. І підприємці користуються їхніми послугами, бо не готові платити ПДВ за ставкою 20%. Експерти вважають, що зменшення цієї ставки до 15%, в комплексі з іншими реформами, які я теж буду ініціювати, заохотить бізнес працювати чесно й прозоро».

За словами Д. Володіної, альтернативний законопроект, поданий її колегою Олександром Дубінським, несе ризики для бюджету. Він передбачає одночасне зниження ставки ПДВ на 3%. Це може призвести до різкого зниження бюджетних надходжень, які й сьогодні не виконуються. На думку голови підкомітету, поступовість і повільність, які передбачає її проект, ці ризики мінімізують. Бізнес матиме час, аби прилаштуватися до ліберальних податкових умов і вийти з «тіні». Зменшення податку компенсуватиме зростання кількості сумлінних його платників.

«За оцінками експертів, впровадження цих змін – це + 20% до середньої заробітної плати впродовж 5 років. Ми визнаємо, що початок реформи може бути складним, бо зниження навіть на 1% ставки ПДВ призведе до певного зменшення надходжень до бюджету. Але в кількарічний перспективі це матиме ефект. Бо якщо більшість підприємств вийдуть із тіні, то це означає, що збільшиться кількість тих суб’єктів, які сплачуватимуть до бюджету податки», – підкреслила Д. Володіна.

Зниження ставки ПДВ – це лише один крок системного реформування податкової системи, пояснює Дар`я Володіна. За її словами, наступними рішеннями мають стати введення податку на виведений капітал (на виплати з прибутків компаній) і запровадження податкової амністії для всіх без виключення суб’єктів підприємницької діяльності. Відповідні законопроекти вже зараз розробляються.