Аналітика

Deutsche Bank оголосив про кінець глобалізації

«Століття безладу» приходить на зміну епохи глобалізації, яка тривала 40 років. Про це йдеться у вересневому огляді Deutsche Bank.

Серед ключових факторів нової епохи експерти Deutsche Bank вважають посилення економічної ваги Китаю і погіршення його відносин із США.

Також серед найбільш значущих тенденцій новий імпульс для інтеграційних процесів у Європі після епідемії COVID-19 і подальше поширення політики «вертолітних грошей».

«Не всякий безлад є поганим. Ми повинні підкреслити, що новий час не слід сприймати як причину відмовлятися від покупки фінансових активів, оскільки нова епоха принесе масштабні інтервенції монетарної влади і ліквідність», — вважають експерти Deutsche Bank.

Але якщо епоха глобалізації пов’язувалася з рекордним зростанням вартості активів, то «століття безладу» несе загрозу поточним глобальним оцінкам, особливо в реальному вираженні, вважають в Банку.

Deutsche Bank також прогнозує можливе зростання інфляції, посилення економічної нерівності в післякарантинну епоху, але в подальшому — зміну тренда в бік збільшення податків з багатих, посилення конкуренції між поколіннями, зростання стурбованості питаннями зміни клімату і нову технологічну революцію.

Як повідомлялося, у 2020 році на світову економіку чекає «слоубалізація» — уповільнення темпів зростання до 3,4%, вважають експерти консалтингової фірми PwC.