Здоров’я

Дієтолог Світлана Фус дала декілька порад стосовно того скільки овочів і фруктів

Що таке порція овочів і фруктів і скільки ж взагалі таких порцій повинно бути на день.

У порадах стосовно здорового харчування часто зустрічається рекомендація вживати щодня овочі і фрукти в певній кількості порцій. Поняття «порція» може внести плутанину. Скільки це — миска салату або відерце, наприклад, слив? Дієтолог Світлана Фус на своїй сторінці в Facebook розповіла, що означає порція овочів і фруктів

Як зазначила дієтолог, насправді порція виражається в конкретних кількостях — зазвичай близько 80 — 100 г їстівних частин овочів або фруктів, інформує Ukr.Media.

Ось приклади порцій:

1 частина середнього розміру фрукта / овоча: наприклад, яблуко, банан / великий помідор або середня морква,
2 мандарини або ½ грейпфрута,
0,5 склянки дрібних ягід, наприклад, чорниці,
0,5 склянки нарізаних свіжих або приготовлених овочів / фруктів або 0,5 склянки горошку,
1 стакан — для свіжих салатів та інших листових овочів; листові овочі після термічної обробки розраховують так само, як і інші приготовані овочі (тобто 1 порція = 0,5 склянки)
Скільки порцій ми повинні їсти?

Звичайно, ви чули думку «5 порцій овочів і фруктів в день» (мається на увазі 3 порції овочів і 2 порції фруктів). Така кількість близько 400 -500 г овочів фруктів і ягід — це необхідна мінімальна норма для середнього дорослої людини в день. Що стосується картоплі, вона в ці 400 г не входить. Для неї інші норми.

Останні рекомендації американського управління з харчових продуктів і ліків кажуть, що 500-650 грамів овочів і 200 грамів фруктів на добу — це нормально. Тобто 700 г овочів і фруктів для дорослої людини в день.

Фус звернула увагу на те, що має значення кількість порцій, з’їдених протягом дня, а не частота споживання. Іншими словами: 5 порцій не означає, що необхідно споживати їх в 5-ти різних стравах. Можна необхідних 5 порцій з’їсти і за 3-4 прийоми їжі.

Рекомендованими є рослинні продукти під час кожного прийому їжі, і додавати їх у перекус. Не треба їсти з понеділка по понеділок тільки салат з капусти. Протягом тижня бажано використовувати більше овочів і фруктів. Це забезпечить надходження в організм оптимальної кількості корисних речовин.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net