Men's & Women's

Дієта, яка допомагає знаменитостям швидко привести себе у форму

Розповідаємо про систему харчування, яка допомагає королівським особам і селебріті приводити себе у форму перед важливими заходами.

Виглядати в день одруження особливо чарівно хочеться всім без винятку ─ і членам королівської сім’ї, у тому числі. На початку 2018 року папарацці часто ловили принца Гаррі в Челсі біля дверей фітнес-клубу KX. Тут же за рік до цього доводила фігуру до ідеалу перед весіллям Піппа Міддлтон, але сучасні роялс і вершки британського суспільства воліють заклад не лише з-за сучасного обладнання та професійних тренерів. Відвідувачам тут пропонують особливий раціон — Sirtfood Diet, інформує Ukr.Media.

Система живлення сиртфуд, розроблена нутріціоністами Ейданом Гоггиісом і Гленом Маттеном, позиціонується не стільки як дієта, скільки як антиейджингова експрес-програма, яка виведе організм, що називається, на пік форми. Гоггінс називає її «стимулятором продуктивності» і особливо рекомендує футболістам, регбістам і учасникам морських регат (на перших етапах популяризації ситрфуд-харчування це і була його основна аудиторія). Ідеальний варіант для молодят з урахуванням протяжності та енерговитратності весільного марафону!

Головне про сиртфуди

Гоггінс і Мартен — дипломовані нутріціоністи (а Айдан ще і фармацевт) — сформували основні принципи дієти після уважного вивчення корисних властивостей біологічно активної речовини ресвератролу. Ресвератрол, що міститься в шкірці плодів винограду, а значить, і в червоному вині, і наділяє напій букетом корисних властивостей — антиоксидантні, гіпохолестеринемічні, кардіозахисні і навіть протиракові. Зрозуміло, говоримо про вживання вина в розумних кількостях і при дотриманні вікових та терапевтичних показань.

Ресвератрол належить до класу сиртуінів — клітинних ферментів. Світові вчені вже давно припускають, що ситруіни відповідають за здатність організму протистояти стресу, регулюють процес старіння, забезпечують профілактику вікових захворювань, що відповідають за тривалість життя.

Гоггінс і Мартен зробили акцент на те, що вживання деяких продуктів — це, зокрема, волоські горіхи, каперси, червоний лук і темний шоколад — активізує в організмі вироблення сиртуінів, що допомагає клітинам активно відновлюватися. Тут важливо розуміти, що сиртуіни хоч і є білками, але не такими, які можна отримати ззовні: їх не можна просто «добрати», як вітаміни, з їжею, з’ївши жменю горіхів або тарілку овочів. Але запустити механізм утворення сиртуінів можна. На це дійсно здатні деякі продукти, насамперед, ті, що багаті поліфенолами. Гоггінс і Маттен назвали їх «сиртфудами» (sirtfoods) за аналогією з «суперфудами».

У кожному сиртфуді є своя комбінація біологічно активних речовин, які вже корисні для організму, але нутріционісти пішли далі. Вони виявили, що поєднання декількох продуктів з високим вмістом сиртуінів багаторазово підсилює ефект, стали досліджувати комбінації і вибирати ті, з яких можна скласти щоденне меню. Так Гоггінс і Маттен попутно з’ясували, що склад одних продуктів запобігає утворенню жирових відкладень, а інших — активізує утилізацію вже наявних (звичайно, при необхідних фізичних навантаженнях). Вони були вражені результатами: «Ми припускали, що випробовувані будуть втрачати вагу, але не думали, що втрата ваги в середньому становитиме 50%».

За підсумками досліджень і роздумів, дієтологи склали заснований на сиртфудах семиденний план харчування. Він покликаний допомогти не просто швидко скинути вагу, але активізувати приховані резерви організму і гарненько підстьобнути його, в прямому сенсі перезавантаживши. Хороша новина — багато продуктів, які рекомендують Гоггінс і Маттен, з’являються на нашому столі щодня, а від деяких (наприклад, шоколаду, кави та вина) навіть не доведеться відмовлятися.

Отже, головні сиртфуди — це гречана крупа, каперси, селера, чилі, темний шоколад (з вмістом какао-бобів не менше 85%), кава, оливкова олія (звичайно, Extra Virgin), зелений чай (в ідеалі матчу), капуста кале), часник, фініки, рукола, петрушка, цикорій, червоний лук, червоне вино (в ідеалі Pinot Noir), соєві боби, темні ягоди (вишня, полуниця, ожина, чорниця, малина), куркума, волоські горіхи.

Схема сиртфуд-дієти

Вона умовно ділиться на дві фази. Швидка фаза, як своєрідний марш-кидок, дозволить за тиждень скинути 3-3,5 кг і швиденько перезавантажити організм. Її рекомендується повторювати раз в три місяці навіть тим, хто постійно дотримується принципів сиртфуд-харчування.

Перший, другий і третій день

В день потрібно випивати три порції зеленого соку і влаштовувати один повноцінний прийом їжі з сиртфудів. Максимум калорій на день — 1000.

Четвертий-сьомий дні

Потрібно дотримуватися наступного плану: дві порції зеленого соку в день і два прийоми їжі з сиртфудів. Максимум калорій на день — 1500. Загальні правила: соки пити за 1-2 години до приймання їжі; не їсти після сьомої вечора; не пити алкоголь (замість нього — багато води, кави та зеленого чаю); на десерт — шматочок темного шоколаду.

Рецепт зеленого соку (одна порція — приблизно 250 грамів):

Змішати в блендері 2 жмені капусти кале, жменю руколи і гілочки петрушки, добре пробити. Додати трохи селери (можна з листям), половину яблука і сік половини лимона і пробити ще раз. Приправити зелену масу ½ ч. л. пудри чаю матчу і за бажанням розвести водою до комфортної консистенції.

Друга фаза — це закріплення результату. Загальні правила: одна порція зеленого соку в день (за 30 хвилин до сніданку або замість перекусу до обіду) і три прийоми їжі з максимальним вмістом сиртфудів. Вечеряти треба не пізніше 7 годин вечора. З раціону виключаються напівфабрикати, скорочується кількість червоного м’яса (до 500 грамів на тиждень). Можна їсти хліб і булочки (цільнозернові) і пити червоне вино (2-3 рази на тиждень). Вечеря не пізніше 7 годин вечора.

Ефективність сиртфуд-дієти

Настільки результативною сиртфуд-дієта? Якщо вірити адептам сиртфудів (і судити по змінах зовнішнього вигляду — хоч Адель, хоч Піппи Міддлтон, хоч принца Гаррі), вона відмінно допомагає терміново привести себе у форму, у тому числі, скинути перед важливою подією пару-трійку зайвих кілограмів. Але тут потрібно врахувати, що сиртфуд-дієта була жорстко розкритикована спільнотою дієтологів як не відповідна EatWell Guide — рекомендаціям фахівців Національної служби охорони здоров’я Англії.

По-перше, бентежить різке обмеження калорійності раціону, яке обов’язково спричинить за собою уповільнення швидкості метаболізму. Чесно оцінюйте сили: якщо знижуєте калорійність вдвічі і при цьому любите поїсти, будьте готові, що при поверненні до колишніх живильних показників меню, вага може повернутися так ще з надбавкою. По-друге, «смакова цінність дієти ─ можна і вино і шоколад ─ дуже незначна, адже при калорійності цих продуктів, їх кількість буде мінімальною (якщо дотримуватися зазначену вилку 1000-1500 кілокалорій). По-третє, дієтологи радять не забувати, що різка втрата ваги в перший тиждень обумовлена в основному виведенням з організму зайвої рідини. Це означає, що відкладений із зпасом організмом жир почне танути тільки після 7 дня дієти і за умови регулярного відвідування спортзалу.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net