Men's & Women's

Дизайнери розповіли про схожість вірменських та українських національних візерунків

Дизайнери знаходять багато подібного у вірменських та українських національних візерунках.

У минулому скрипалька, яка виступала на багатьох сценах світу, вирішила кардинально змінити рід діяльності і стала фактично дизайнером конструктором, закрійником, технологом і швачкою одночасно. І, як годиться творчій людині, почала відроджувати у жіночих нарядах культурну спадщину середньовічної Вірменії.

«Мої наряди для жінок, таких різних, але об’єднаних одним бажанням — бути прекрасними», — розповіла в інтерв’ю Аспектам власниця авторського ательє Margo – Маргарита Петросян, розкривши деталі модних трендів, етно-стилю, вишивки і тараза у своїх роботах.

Як зазначила модельєр, принцип роботи авторської майстерні і Модного дому кардинально відрізняються.

«Концепція інша. Модний дім створює одяг для якогось ідеального образу. Звичайно, в кожному сезоні свої настрої і віяння, але в цілому і haute couture і pret-a-porte диктують жінці якою саме вона має бути для того, щоб залишатися в тренді. Мода пробує на смак в кожному сезоні щось нове — від сильної впевненої бізнес-леді до ніжної тендітної інфанти. Незмінне одне — у конкретному сезоні ми повинні грати запропоновані ролі.

Я працюю навпаки. У центрі моєї уваги конкретна жінка, її особливості, потреби, її мрії і бажання. Кожна жінка унікальна. Знайти і розкрити її справжню сутність, приховану за повсякденними турботами, клопотами і стресами, розгадати її особливий шарм, підкреслити властиву тільки їй одній красу — ось моє завдання. За 7 років роботи в цій сфері я побудувала сотні базових лекал, і кожна нова клієнтка виявлялася зовсім не схожою на попередніх».

Звертаючись до теми чим наряди від Margo (більше фото дивіться тут) відрізняються від робіт інших модельєрів, Маргарита вказала на свій підхід до справи.

«Може тим, що я прийшла в цю сферу з іншого боку барикади, що розділяє модельєрів і тих, хто носить їх творіння. За першою професією я скрипалька, все життя на сцені в гастролях і концертах, до мас-маркету я завжди ставилася з деяким сумнівом. Відповідно, весь мій гардероб був зшитий на замовлення.

Я добре розумію з яким хвилюванням і надіями приходять до мене дівчата. Адже сукня зможе як прикрасити, так і зіпсувати будь-кого!».

Розповідаючи про свій проект «Ренесанс», дизайнер розкрила лапки — чому саме відродження.

«Ідея створення сучасного одягу в національному стилі витала в повітрі давно, багато дизайнерів активно використовують елементи тараза, вишивку, тканини і кольори в етно-стилі.

Я знайшла натхнення у творчості вірменських мініатюристів і зодчих епохи відродження. Ажурні переплетення візерунків наших хачкарів (хрест каменів), розпису Євангелій з жар-птахами, левами і драконами манили красою і просилися на тканину. В результаті народилися повсякденні і вечірні наряди зі срібною та шовковою вишивкою, в якій відроджується культурна спадщина середньовічної Вірменії. До кожного виробу колекції «Ренесанс» додається паспорт-брошура з докладною інформацією про автора мініатюриста, про значення символів візерунка і школи, до якої належить конкретний орнамент.

Проєкт я готую у співпраці з талановитими людьми, ентузіастами своєї справи — художником Сукіасом Торосяном і дизайнером Valeri Goridnicha ».

Ну і як часто буває з великими майстрами своєї справи, не обходиться і без пропозицій про співпрацю з-за кордону. Як розповіла Маргарита, пропозиції надходять частіше, ніж знаходиться можливість для їх реалізації. «Я створювала сукні для щорічного Wine Fest в Лос-Анджелесі. У цьому році ми повторили досвід дистанційного пошиття. Я так само співпрацюю з колегами з України, Ізраїлю та Франції».

На питання про плани пов’язані з Україною, модельєр відповіла коротко — Безумовно.

«Моя колега, з якою працюю вже третій рік, живе в Харкові. Чудова людина і талановитий дизайнер Valeri Gorodnicha, яка розуміє мене з півслова. До речі, у процесі роботи над вишивками ми виявили дуже багато схожого в елементах візерунків національних мотивів».