Політика

Для впливу на українські вибори використовували фейкові акаунти у Facebook

На рекламу у Facebook та Instagram під час президентських і парламентських виборів керівники фейків витратили майже 2 млн доларів.

Facebook видалив десятки акаунтів, що використовувалися для впливу на вибори в Україні. Про це заявив глава відділу компанії з кібербезпеки Натаніель Глейхер, передає zn.ua.

Зазначається, що всього видалені 72 акаунти в Facebook, 35 сторінок і 13 облікових записів в Instagram. Вони були об’єднані в мережу, що частково працювала в автоматизованому режимі в Україні, яка орієнтувалася на «внутрішню аудиторію». Розслідування, стверджують в компанії, дозволило встановити, що зазначені сторінки нібито «пов’язані з рекламним агентством Postmen DA в Україні».

Мережа була особливо активна в період президентських і парламентських виборів в Україні в 2019 році. Глейхер каже, що з її допомогою «публікували політичні меми, сатиру і інший контент, в тому числі що стосується Криму, НАТО, економічної політики України, внутрішньої політики, виборів, критики і підтримки різних кандидатів, у тому числі Володимира Зеленського, Юлії Тимошенко і Петра Порошенка».

Крім того, особи, які використовували дані сторінки і акаунти, намагалися приховати свою особистість, а також видати себе за інших людей. Частина сторінок була видалена «за розпалювання ненависті».

Нарешті, у Facebook додають, що 766 тисяч облікових записів входили в перелік передплатників «однієї або більше сторінок», про які йдеться. Особи, які управляли цією мережею, витратили близько 1,93 млн доларів на розміщення реклами у Facebook і Instagram.

Нагадаємо, що раніше СБУ викрила велику мережу «ботоферм». Організатори ботоферм здійснювали інформаційні «вкидання» і дискредитували українську владу як всередині країни, так і за її межами, зазначили в спецслужбі.

Також повідомлялося, що СБУ ліквідувала «ботоферму» в Бердянську. Потужності «ботоферми» дозволяли генерувати фейки і маніпулятивні матеріали від імені понад 500 спамерських пошукових роботів.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net