Прогрес

Дослідники виявили три різновиди нового коронавірусу

Перші два були дуже поширені в Азії, однак, практично не зустрічаються на території Європи. Вчені припускають вроджений імунітет європейців.

Вчені з Кембриджу, Великобританії та Німеччини відтворили ранній еволюційний шлях збудника, який викликає захворювання COVID-19. Результати дослідники представили за допомогою філогенетичної мережі і опублікували в журналі PNAS.

Філогенетична мережа — це графік, який використовується для візуалізації еволюційних зв’язків між генами, хромосомами, геномами або видами. Відзначається, що це може допомогти виявити незадокументовані інфекційні джерела.

Дослідники також вважають, що розуміння мутацій вірусу може допомогти, зокрема, в розробці вакцини.

Вчені, що проводили дослідження, використовували дані генома вірусу по всьому світу, які зібрали в період з 24 грудня 2019 року по 4 березня 2020 року.

При цьому були знайдені три варіанти SARS-Cov-2, які позначили «A», «B», «C».

Тип «А» близький до того, який знаходили у летючих мишей. Він був поширений у місті Ухань, проте не був домінантним варіантом вірусу. Його також виявляли в американців, які проживали в місті Ухань. Цей варіант вірусу був поширеним у пацієнтів зі США і Австралії.

А ось «головним» типом вірусу міста Ухань був тип «В». Він, в принципі, домінував у всій Східній Азії.

«С» — це вже «європейський» тип вірусу. Саме такий тип вірусу знаходили у перших пацієнтів з Франції, Італії, Швеції і Великобританії.

Вчені відзначають, що тип «В» не поширився за межі Східної Азії.

З цього можна припустити, що у європейців, можливо, є імунологічний захист проти цього типу, або захист, який можна пояснити умовами навколишнього середовища.

Тип «А» — найближчий до вірусу, який стався від кажанів і ящірок.
Тип «В» походить від типу «А». Їх розділяє дві мутації.
Тим «С» своєю чергою — «дочка» типу «В».
При цьому не можна сказати, що вірус дуже швидко мутує.

Принаймні, повільніше, ніж грип.

Для порівняння: SARS-Cov-2 має менше 25 мутацій в рік, в той час, як вірус грипу має більше 50 мутацій у рік.