Прогрес

Дослідники знайшли нові сліди життя на Марсі

У метеориті знайшли органічні сполуки, які були на Марсі мільярди років тому і могли розвинутися в більш складні форми.

У марсіанському метеориті Allan Hills 84001, знайденому в 1984 році в Антарктиді, знайшли стародавні азотовмісні органічні молекули, пише N+1 із посиланням на Nature Communications 1 травня.

Це означає, що на ранньому Марсі існувала органіка, занесена метеоритами або ж сформована безпосередньо на планеті.

Досі в марсіанських метеоритах не намагалися знайти азотистих сполук. Їх пошук не проводився через технічні складнощі: вважалося, що неможливо досягти необхідної чистоти експерименту, оскільки метеорити неминуче забруднені органікою земного походження.

Мізухо Койке з Інституту космосу й астронавтики JAXA та її колеги розробили новий метод аналізу, який дозволив знайти в метеориті азотовмісні сполуки.

Allan Hills 84001 містить помаранчеві дрібнозернисті утворення карбонатних мінералів, що випали в осад з навколоповерхневих марсіанських вод приблизно 3,9-4,04 мільярда років тому.

Використовуючи срібну двосторонню липку стрічку, вчені витягли кілька зерен таких мінералів розміром близько 50 мікрометрів і опромінили отримані зразки рентгенівськими променями, провівши аналіз методом XANES — спектроскопії навколопорогової структури спектра рентгенівського поглинання, яка допомагає визначати речовини, вимірюючи енергію, з якою вони поглинають випромінювання.

Щоб виключити забруднення зразків земними речовинами, всі експерименти проводилися в чистій лабораторії. У результаті в карбонатних зернах дійсно був виявлений азот, що входить до складу органічних молекул. Автори статті вважають, що ці речовини, найімовірніше, сформувалися на Марсі або були занесені на поверхню планети метеоритами.

Однак, незалежно від їх походження, сама присутність азотовмісної органіки на Марсі Нойського періоду говорить про важливість вивчення азотного циклу на цій планеті.

Якщо органічна матерія в значній кількості і різноманітності сформувалася або була занесена на Марс та збереглася в його приповерхневих шарах протягом геологічних епох, ця матерія мала шанс розвинутися в більш складні форми.

Наблизитися до розуміння цього процесу допоможуть подальші ретельні дослідження марсіанських метеоритів, а також місії, що передбачають забір зразків ґрунту на Марсі і його супутниках.

Раніше в Університеті штату Вашингтона у США астробіологи заявили, що виявили нові докази існування життя на Марсі — тиофени.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net