Прогрес

Дослідження астрономів з Чилі вперше підтвердило гіпотезу Ейнштейна про орбіти зірок

Дивовижна подія у світі науки.

Професіонали визначили орбіту зірки S2, використовуючи телескоп VLT (Very Large Telescope) Європейської Південної Обсерваторії в Чилі, інформує Ukr.Media.

Зірка, виявлена астрономами, знаходиться в самому центрі Чумацького шляху. І згідно з прогнозом її орбіта — це абсолютно не традиційний еліпс. Спостереження проводилися протягом 27 років, всього було проведено не менше 330 вимірювань за допомогою різних інструментів, встановлених на VLT.

«Загальна теорія відносності Ейнштейна говорить про те, що орбіта об’єкта, що рухається в полі тяжіння іншого об’єкта, не замкнута, як у випадку ньютонівського тяжіння, однак прецесирує в площині орбіти в напрямку руху. Через сто років ми зареєстрували той самий ефект в русі зірки навколо компактного радіоджерела Стрілець A* в центрі Чумацького Шляху», — зазначають дослідники.

Як оголосив Рейнхард Генцель, бос німецького Інституту позаземної фізики імені Макса Планка і один з творців програми спостережень обсерваторії, це відкриття — справжній прорив в астрономічних спостереженнях. Об’єкт Стрілець A* знаходиться на відстані 26 тисяч світлових років від Сонця.

В процесі свіжої роботи астрономи простежили за зіркою S2, яка рухається навколо чорної діри на відстані найменш 20 млрд км — це робить її однією з найбільш близьких до об’єкта зірок. В точці найбільшого зближення з чорною дірою S2 несеться в просторі зі швидкістю, що становить майже три відсотки швидкості світла, роблячи один орбітальний оберт за 16 років. Орбіта цієї зірки за своєю формою нагадує квітку.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net