Прогрес

Дослідження: COVID-19 в Іспанії поширився без «нульового пацієнта»

Замість однієї людини, з якої в країні почалася епідемія, вчені виявили відразу групу осіб, які привезли коронавірус в Іспанію.

У поширенні коронавірусу в Іспанії не було «нульового пацієнта», замість цього була відразу група осіб, які заразилися в лютому в інших країнах і привезли коронавірус в Іспанію. Про це йдеться в дослідженні вчених з Інституту здоров’я Карлоса III в Мадриді, повідомляє в четвер, 23 квітня, El Pais.

Дослідники проаналізували перші 28 вірусних геномів, виявлених в Іспанії, і виявили 15 шляхів поширення.

В результаті, виявилося, що 28 іспанських геномів належать до трьох основних вірусних сімейств, ідентифікованих по світу і названих S, G і V, з невеликою різноманітністю серед них.

Вчені припускають, що загальний предок 1600 досліджених вірусів був виявлений у китайському місті Ухань, приблизно, 24 листопада. 13 іспанських геномів належать до сімейства S, і 11 з них пов’язані з попереднім випадком, виявленим 1 лютого в Шанхаї.

Повідомляється, що перші три геноми сімейства S, виявлені в Іспанії, взяті із зразків, узятих 26 і 27 лютого в Валенсії. Тижнем раніше 2500 фанатів Валенсії вирушили в Мілан, щоб подивитися футбольний матч Аталанта — Валенсія, який мер Бергамо Джорджо Горі назвав «біологічною бомбою».

Однак генетичний аналіз показує, що коронавіруси сімейства S вже циркулювали в Іспанії ще раніше, приблизно, з 14 лютого. Інша група з півдюжини випадків з Мадрида вказує на те, що сімейство G вже циркулювало в столиці Іспанії, приблизно, з 18 лютого.

Дослідження дозволяє простежити вибухове поширення вірусу. Випадок з Шанхаєм 1 лютого, ймовірно, пов’язаний з двома іншими зразками, взятими у Франції 25 і 26 лютого, ще одним з Мадрида 2 березня, з Чилі 3 березня, з США 4 березня, з Грузії 8 березня і ще одним з Бразилії 16 березня.

Специфічна гілка вірусу продовжилася з Іспанії в шість інших країн.

«В Іспанії не було нульового пацієнта. Нульового пацієнта немає, коли епідемія вже настільки поширена», — підкреслює вірусолог Хосе Алкамі.

Генетик Фернандо Гонсалес з Валенсії додав, що в Іспанії було не менше 15 різних шляхів поширення. За його словами, це схоже на те, що сталося в інших країнах, таких як США і Ісландія, де також були виявлені множинні випадки вірусу.

За останніми даними, в Іспанії виявили більш як 213 тисяч випадків зараження коронавірусом. Понад 22 тисячі людей померло.

Минулого тижня повідомлялося, що в будинках для людей похилого віку Іспанії померли від COVID майже 12 тис осіб.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net