Прогрес

Дослідження: Дощ може руйнувати ландшафт

Нове дослідження, проведене Брістольським університетом, остаточно вирішило давню наукову загадку вчених. Дощ може пересувати гори, пише Phys.org.

Дослідження зосередилося на наймогутнішому гірському ланцюгу — Гімалаях. А саме — на центральних і східних хребтах Бутану та Непалу, тому що цей регіон світу став одним з найпопулярніших ландшафтів для вивчення швидкості ерозії.

Робота також відкриває шлях для прогнозування можливого впливу зміни клімату на ландшафти і життя людини.

«Може здатися інтуїтивно зрозумілим, що велика кількість дощу може формувати гори, змушуючи річки швидше кришити камінь. Але вчені також вважають, що дощ може руйнувати ландшафт досить швидко, вимиваючи каміння з ґрунту, також піднімаючи гори. Обидві ці теорії обговорювалися десятиліттями, оскільки вимірювання, необхідні для їхнього підтвердження, надзвичайно складні», — говорить провідний автор дослідження Байрон Адамс.

Доктор Адамс з колегами з Університету штату Арізона (ASU) і Університету штату Луїзіана використовували космічні годинники в піщинах, щоб виміряти швидкість, з якою річки розмивають скелі.

Він пояснив, коли космічна частка досягає Землі, вона, ймовірно, зіткнеться з піщинами на схилах пагорбів у міру того, як вони будуть переноситися до річок. Коли це відбувається, деякі атоми в кожній піщинці можуть перетворитися на рідкісний елемент.

«Якщо підрахувати кількість атомів цього елемента в мішку з піском, ми можемо дізнатися, як довго пісок був там і як швидко руйнувався ландшафт. Коли ми знаємо швидкість ерозії по всьому гірському хребту, ми можемо порівняти її з варіаціями крутизни річки і кількості опадів. Однак таке порівняння дуже проблематичне, тому що кожну точку даних дуже складно визначити, ще складніше інтерпретувати всі дані разом», — говорить Адамс.

Це вдалося вирішити, об’єднавши різні математичні моделі.

«Ми протестували велику кількість чисельних моделей, щоб відтворити картину швидкості ерозії в Бутані і Непалі. У підсумку, лише одна модель змогла точно передбачити вже наявну швидкість ерозії. Ця модель дозволить нам вперше кількісно оцінити, як опади впливають на швидкість ерозії в пересіченій місцевості», — наголошує автор.

Кілька днів тому ми розповідали, що Карпати вже замело снігом. А також про те, звідки взявся сніг на гірських хребтах Плутонію.