Прогрес

Дослідження: Під час приготування їжі та прибирання утворюються шкідливі випари

Готуємо їжу правильно: не забуваємо відчинити вікна!

Більшість людей розуміють, що забруднення повітря, викликане дорожнім рухом — загроза для здоров’я. Однак навіть в закритих приміщеннях існують небезпеки — адже під час приготування їжі та прибирання часто утворюються шкідливі пари. Нові дослідження попереджають, що домашнє прибирання і готування — ризик для здоров’я, інформує Ukr.Media.

Повсякденна домашня діяльність погіршує якість повітря

Забруднення повітря у приміщенні становить серйозну загрозу для здоров’я. Погане повітря не тільки послаблює легені, але і завдає шкоди серцево-судинній системі. Дослідники з Університету Колорадо в Боулдері виявили, що приготування їжі та прибирання призводять до утворення значної кількості летких хімікатів.

Згідно із заявою університету, це призводить до погіршення якості повітря всередині приміщень на рівні забрудненого міста.

Летучі органічні сполуки (ЛОС) з таких продуктів, як шампуні, парфуми та миючі засоби, виходять назовні та сприяють утворенню озону. Домашнє прибирання надає більш сильний вплив на глобальне забруднення повітря, ніж легкові та вантажні автомобілі.

Провітрювати квартири під час приготування їжі та прибирання — міра безпеки

«Будинки ніколи не вважалися важливим джерелом забруднення навколишнього середовища, і зараз саме час зайнятися дослідженнями», — вважають вчені. Фахівці на чолі з доктором Мариною Венс прибрали будинок висотою 1200 метрів, побудований в кампусі Техаського університету в Остіні, за місяць.

У рамках так званого експерименту, серед іншого, вони приготували повний обід на День Подяки. Згідно з оголошенням, остаточні результати ще не отримані. Однак, за словами Венс, вже ясно, що квартири повинні добре вентилюватися при приготуванні їжі та прибиранні.

Основні побутові заняття — приготування води на плиті — сприяють збільшенню частки газоподібних забруднювачів повітря і зважених речовин. Летючі хімічні речовини негативно впливають на здоров’я людей.

На подив команди, виміряні концентрації в приміщенні були настільки високі, що їх чутливі інструменти довелося перекалібрувати практично відразу. Навіть простий процес підсмажування збільшив концентрацію частинок набагато вище, ніж очікувалося.

Небезпека для здоров’я у домашньому господарстві

Різні журнали цитують доктора Марину Венс з Університету Колорадо. Вона показала, що навіть крихітні шкідливі речовини — краплі жиру зі сковороди чи газова плита — сприяють забрудненню повітря в навколишньому середовищі.

Також такі пари здатні вражати дихальні шляхи, тому фахівці рекомендують готувати тільки з відкритим вікном. Витяжка може також допомогти видалити пари з будинку, проте менш ефективно, ніж передбачалося.

У закритих приміщеннях існує небезпека отруєння чадним газом. Вчені вказують, що найчастіше причиною є не приготування їжі, а несправні газові системи опалення.

Норвезькі дослідники повідомили в минулому про небезпеки для здоров’я через надмірне використання мийних засобів. Вони виявили, що прибирання може викликати таке ж пошкодження легенів, що і сигарети, через використовувані хімікати.

Інші експерти повідомили в журналі Science у 2018 році, що значення хімічних забруднювачів з домашніх господарств для забруднення повітря зросла. Правила для транспортних засобів знизили викиди в останні десятиліття, проте з’явилася інша проблема — домашнє господарство.

Багато традиційних джерел — автомобілі, що працюють на викопному паливі — набагато чистіші, ніж раніше. Існує державний контроль за впливом озону і твердих частинок.

Проте жоден з них не передбачає хімічні сполуки в домашніх господарствах. Але ще занадто рано для рекомендацій. Вчені повинні зосередити свої дослідницькі зусилля на цих джерелах і приділити їм таку ж увагу, яка приділяється викопному паливу.

В цілях безпеки рекомендується готувати їжу тільки при відкритих вікнах. Для зменшення ризику пошкодження легенів жінкам слід зменшити кількість використовуваних мийних засобів.

Надмірно висока концентрація летких органічних речовин не тільки підвищує ризик раку легенів, але й цукрового діабету. Іспанські дослідники у 2018 році виявили перші докази шкідливої дії мийних засобів на клітини підшлункової залози.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net