Економіка

Дослідження показало, як карантин вплинув на ринок нерухомості в Україні

З початку карантину вартість оренди однокімнатних і двокімнатних квартир знизилася, а трикімнатні квартири залишилися найстабільнішими за ціною.

Дослідження проілюструвало, як карантин вплинув на ринок продажу квартир у Києві, а також вартість оренди житла в столиці. Аналітику порталів нерухомості зібрав Opendatabot, опублікувавши результати у вівторок, 7 липня.

Сервіс Bird вказує, що ще в середині березня середня ціна оренди 1-кімнатної квартири в Києві становила 12 500 грн. Поступово знижуючись, до сьомого тижня карантину місячна вартість «однушки» опустилася більш ніж на 1000 грн — до 11 100 грн, після чого ціни почали підніматися знову. У червні ціна стабілізувалася і застигла на позначці в 12 100 грн за місяць.

Така ж картина спостерігалася і в ситуації з орендою 2-кімнатного житла. До карантину середня вартість оренди «двушки» дорівнювала 20 200 грн/місяць, до початку травня вона опустилася до 19 300грн/місяць, а зараз знову зросла і навіть обігнала «докарантинні» розцінки, склавши 20 600 за місяць оренди.

У той же час на ринок оренди 3-кімнатних квартир карантин практично не вплинув — середній чек за знімання трикімнатного житла в столиці і до карантину, і зараз склав 34 500 — 35 000 грн на місяць.

У свою чергу, портал Flatfy вказує, що середня вартість 1-кімнатних квартир до карантину становила 1,7 млн ​​грн, після нього — 1,6 млн грн. Таким чином, ціна на «однушки» знизилася, приблизно, на 5%.

Двокімнатні квартири втратили в ціні майже 10%. У березні середня ціна на «двушку» у Києві дорівнювала 2,5 млн грн, тепер — 2,3 млн грн.

Вартість же 3-кімнатних квартир залишилася на тому ж рівні — 3,3 млн грн, хоча на початку квітня — наприкінці травня їх ціна тимчасово піднімалася до 3,5 млн грн.

Нарешті, за версією порталу OLX, найкомфортнішим для проживання районом Києва став Шевченківський. Друге і третє місця зайняли Оболонський і Дніпровський, а в кінці рейтингу розмістився Подільський район.

Раніше повідомлялося, що квартири в Україні подорожчали майже на 10%. Вартість нерухомості в Україні зростає, незважаючи на пандемію. На вторинному ринку — сильніше.

Також українцям задумали заборонити оренду квартир без ріелтора. У Раді вирішили врегулювати ринок оренди та продажу нерухомості. Законопроект суперечить Конституції.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net