Прогрес

Дослідження: роботу нервових клітин здатна порушити соєва олія

Продукт впливає на сотню генів нейронів, внаслідок чого можуть виникнути деякі хвороби.

Американські біологи з’ясували, що вживання великої кількості соєвої олії порушує роботу ста генів в клітинах мозку. Це може сприяти розвитку аутизму, хвороби Альцгеймера і психічних розладів. Результати своєї роботи вчені опублікували в науковому журналі Endocrinology. Коротко про це пише прес-служба Університету Каліфорнії в Ріверсайді, інформує Ukr.Media.

«Все це не означає, що треба негайно викинути всі запаси тофу, соєвого молока, сиру або соусу. Багато продуктів на базі сої містять лише невелику кількість олії та багато корисних речовин, таких як білки та жирні кислоти», — пояснила Френсіс Сладек, один з авторів роботи.

Соєва олія може бути однією з головних причин розвитку епідемії ожиріння в промислово розвинених країнах. Вона стала популярною з останньої третини минулого століття після того, як медики виявили свідоцтва того, що тваринні жири і традиційні види рослинних олій сприяють розвитку ожиріння.

В результаті цього і прості споживачі, і промисловці відмовилися від них на користь соєвої олії, чиє виробництво тоді почало набирати обертів. В результаті, сьогодні приблизно 60% від загального обсягу споживаної олії в США припадає на соєву. Як відзначають вчені, зростання частки соєвої олії в харчовій промисловості майже ідеально збігалося з темпами поширення епідемії ожиріння.

Соя і мозок

Сладек і її колеги відкрили ще одну негативну властивість соєвої олії. Вони вивчали, як додавання соєвої олії, виготовленої із звичайної і генномодифікованої сировини, впливало на здоров’я та роботу всіх органів тіла мишей. Спочатку вчених цікавило те, чи будуть нові сорти ГМО-сої, у яких міститься знижені кількості головного компонента цієї олії, лінолевої кислоти, кориснішими, ніж звичайні сорти цієї рослини.

Розкривши деякі позитивні та негативні властивості нових сортів ГМО-сої, пов’язані з розвитком ожиріння і діабету, каліфорнійські біологи вивчили те, як її вживання впливає на роботу мозку гризунів, в тому числі й гіпоталамуса, найважливішого гормонального центру організму.

Як виявилося, всі типи соєвої олії порушували роботу приблизно ста генів, активних в клітинах гіпоталамуса. Деякі з них були пов’язані з кругообігом окситоцину, «гормону щастя», а також інших найважливіших сигнальних молекул і ланцюжків генів, які впливають на роботу мозку і безпосередньо пов’язані з розвитком аутизму і ряду нейродегенеративних захворювань, таких як хвороби Альцгеймера і Паркінсона.

При цьому, порушення не були пов’язані з присутністю лінолевої кислоти та стигмастерола — жирових молекул, які раніше вчені вважали двома самими шкідливими компонентами соєвої олії. Іншими словами, причина появи збоїв в роботі генів поки залишається невідомою, тому оцінювати наслідки від них і шукати методики боротьби ще складно.

З іншого боку, каліфорнійські біологи все ж рекомендують відмовитися або мінімізувати вживання соєвої олії, враховуючи його більш очевидну і вже доведений зв’язок з іншими хворобами, в тому числі ожирінням і діабетом.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net