Економіка

Економіка Нової Зеландії рекордно впала через пандемію

Валовий внутрішній продукт (ВВП) Нової Зеландії до кінця червня скоротився на 12,2% через негативний вплив пандемії коронавірусу. Це падіння стало найбільш значним більш ніж за 30 років, повідомляє ТАСС з посиланням на державне бюро статистики Нової Зеландії.

За даними бюро, економіка країни увійшла в період спаду в березні, однак тоді валовий внутрішній продукт (ВВП) Нової Зеландії скоротився лише на 1,4%.

«Валовий внутрішній продукт знизився на 12,2% в червні 2020 року, що стало найбільшим квартальним падінням, зафіксованим з 1987 року», — зазначено в заяві відомства.

За словами провідного фахівця з національних даних Пола Пескоу, це скорочення ВВП також стало «найзначнішим в історії Нової Зеландії».

Через негативні економічні наслідки пандемії COVID-19 значний спад був зафіксований практично у всіх галузях економіки країни. Загальні споживчі витрати знизилися більш ніж на 25%, а загальний рівень виробництва — на 21,1%. Рівень безробіття склав 4%, знизившись у другому кварталі на 0,2 пункту.

Технічна рецесія — два квартальних зниження ВВП — колись була зафіксована в Новій Зеландії в 2009 році, коли економіка країни скоротилася на 0,1% в першому кварталі і на 1% у другому.

Нагадаємо, до кінця 2021 року сумарний збиток світовій економіці досягне $7 трлн через коронавірус. Про це заявив головний економіст Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) Лоранс Бун.

Також повідомлялося, що в другому кварталі 2020 року реальний ВВП країн G20 впав на 6,9% до попереднього кварталу.