Аналітика

Експерт: Товарообіг України і Вірменії можна збільшити до $1 мільярда (відео)

Для розвитку торгово-економічних зв’язків потрібно вивчити потреби Вірменії і України, як товарів, так і послуг, вважає науковий співробітник Інституту Кавказу Грант Мікаєлян. Про це він розповів в інтерв’ю AnalitikaUA.net.

На думку експерта, економічні відносини між Україною та Вірменією в дійсності мають куди більш серйозний потенціал, ніж це реалізується. «Максимальні показники взаємної торгівлі були досягнуті в 2007 в 2008 роках.

З тих пір країни так і не відновили обсяг економічних відносин, це означає що навіть з того що вже було досягнуто ми не реалізуємо навіть скільки-небудь значну частину. У 2007 році обсяг взаємної торгівлі становив близько 300 млн доларів, в 2008 близько до 350, а в 2018 всього 170, тобто навіть до рівня докризових показників ми повернулися тільки на половину.

Це означає, що між країнами існує той потенціал, який потрібно розвивати, що країнам є що запропонувати один одному, і насправді в перспективі обсяг взаємної торгівлі міг би досягти значно більшого значення ніж було тоді, тобто теоретично може досягти і мільярда доларів, при належному підході.

Потрібно вивчити, що потрібно країнам, що потрібно Вірменії, що може запропонувати Україна, що може знадобитися Україні з того що виробляє Вірменія, і природно потрібно дивитися не тільки на товари, а й на послуги».