Соціум

Експерти довели автентичність «особливого» автопортрета ван Гога

Єдиний автопортрет художника Вінсента ван Гога, який він написав під час психічного захворювання, виявився справжнім: після десятиліть сумнівів експертам вдалося довести автентичність роботи.

Після кількох десятиліть сумнівів експертам вдалося підтвердити справжність автопортрета нідерландського художника Вінсента ван Гога, який належить Норвезькому національному музею в Осло. Про це заявив Музей ван Гога в Амстердамі, повідомляє агенція dpa.

Як зазначили представники музею, детальні «технічні та стилістичні дослідження» безсумнівно показали, що картина належить пензлю відомого нідерландського художника. Ван Гог намалював власний портрет наприкінці серпня 1889 року в психіатричній клініці в місті Сен-Ремі на півдні Франції.

Це — особлива картина художника, зауважують в амстердамському музеї: «До цього часу це — єдина робота, про яку відомо, що він намалював її під час психічного захворювання».

Музей в Осло купив картину в 1910 році. Однак у 1970 році виникли сумніви щодо її автентичності, оскільки історія походження картини була невідомою, а стиль і використання кольорів вважалися нетиповими для ван Гога. Зрештою, музей в Осло попросив експертів нідерландського Музею ван Гога провести повну експертизу твору мистецтва. «На основі стилю, техніки, матеріалу, походження та особливої іконографії дослідники тепер можуть підтвердити, що сумніви були невиправданими», — наголосили в амстердамському музеї. Експертиза тривала близько шести років.

У Сен-Ремі ван Гог написав ще два відомі автопортрети, які перебувають у Національній галереї мистецтв у Вашингтоні та в Музеї д’Орсе в Парижі. Їх художник написав кількома тижнями пізніше, коли він вже оговтався від психічного захворювання, зазначає агентство новин AFP.

Нагадаємо, нещодавно сталася ще одна важлива подія у світі художнього мистецтва — в італійському місті П’яченца знайшли картину відомого австрійського художника Ґустава Клімта (Gustav Klimt) «Портрет жінки», викрадену ще в 1997 році. Її випадково виявив садівник у зовнішній стіні того ж музею, звідки викрали твір мистецтва. Експерти вже підтвердили автентичність картини.

Джерело: DW