Аналітика

Експерти пророкують падіння ВВП розвинених країн на 35%

Прогнозований спад ВВП перевищить у чотири рази показник, який був зафіксований під час кризи в 2008 році.

Обсяг ВВП розвинених країн може скоротитися на 35% у другому кварталі, порівняно з першими трьома місяцями цього року через обмеження на тлі пандемії, заявив головний економіст Goldman Sachs Ян Хатціус.

Відзначається, що такий спад перевищить у чотири рази попередній рекорд зниження ВВП, який зафіксували під час фінансової кризи в 2008 році.

При цьому економіст не зміг дати точних прогнозів щодо відновлення економіки, оскільки поки незрозуміло, коли люди повернуться до роботи.

Влада багатьох розвинених держав вжила серйозні заходи для підтримки громадян і забезпечення доступності кредитних коштів у розрахунку на те, що це допоможе як домовласникам, так і бізнесу залишитися на плаву в період кризи, відзначає Хатціус. Проте, за його словами, Європі варто зробити більше, і багаті держави повинні допомогти emerging markets.

«Відповідні заходи Європи на кризу повинні бути розширені за рахунок нарощування бюджетних стимулів, а також безумовної готовності «зробити все можливе» для збереження цілісності єврозони. Країнам, що розвиваються, знадобиться набагато більше допомоги від багатих держав, щоб пройти через кризу», — написав Хатціус.

Відзначимо, напередодні Світовий банк погіршив прогноз щодо ВВП країн Європи, які розвиваються.

Що стосується України, Кабмін очікує падіння ВВП у 2020 році на 4,8%. Цей розрахунок узгоджений з міжнародними партнерами.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net