Соціум

Фахівці визначили, коли з’явилися «домашні» миші

Перші «одомашнені» гризуни з’явилися біля жител мисливців-збирачів натуфійської культури, що проживали на території Ізраїлю та країн Леванту.

У Національному центрі наукових досліджень Франції визначили, коли з’явилися «домашні» миші. Про це повідомляє науковий журнал Scientific Reports.

Фахівці вивчали фрагменти кісток і зубів більше 800 мишей з давніх стоянок людей. Їх вік становив від 3 до 40 тисяч років.

Археологи прийшли до висновку, що перші «домашні» гризуни з’явилися близько 14,5 тисячі років тому. Примітно, що сталося це до зародження сільського господарства.

Раніше передбачалося, що перші домашні кішки і миші з’явилися, приблизно, 10 тисяч років тому на Близькому Сході, де в цей час зародилося землеробство.

Перші «одомашнені» гризуни з’явилися біля жител мисливців-збирачів натуфійської культури, що проживали на території Ізраїлю і країн Леванту. Близько 15 тисяч років тому вони ще не освоїли скотарство і землеробство, але перейшли до осілого способу життя.

Вчені відзначають, що з незрозумілих причин гризуни з Близького Сходу не поширені на північ з першими землеробами-мігрантами. «Нашестя» мишей на Європу сталося пізніше — близько 6,5 тисячі років тому.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net